Humanost

Krv u Lovranu dala 52 darivatelja, u Opatiji njih 19

Radovan Trinajstić, Aleksandra Kućel Ilić

Lovranska akcija odvijala se u prostoru kina Sloboda, a u Opatiji darivatelji su se skupili u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković«



LOVRAN, OPATIJA – Druga ovogodišnja akcija darivanja krvi u Lovranu uspješno je realizirana u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Opatija uz pomoć članica lovranskog Aktiva Crvenog križa Irene Mišćenić i Azre Vuković. U prošloj godini uspješno započeta suradnja s lovranskim komunalnim poduzećem Stubica i ove godine je nastavljena ustupanjem prostora kina Sloboda kao kvalitetnog rješenja za ovu humanu akciju. Lovranskoj se akciji odazvalo 55 darivatelja krvi, a krv su uspješno dala 52 darivatelja. Odvijanje akcije darivanja krvi provodilo se uz poštovanje svih mjera epidemiološke zaštite. Stručnu medicinsku pomoć u ovoj akciji pružilo je medicinsko osoblje Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.


Akcija je provedena uz pooštrene mjere indikacija za izdvajanja krvi uz obavezno provjeravanje darivatelja koji su preboljeli ili ssu e cijepili protiv bolesti COVID-19, što su ujedno i smjernice stručnjaka za maksimalnu sigurnost budućeg primatelja krvi.


Svoju je krv prvi put dalo devet darivatelja koji su se time uključili u veliku obitelj Crvenog križa, a to su iz Lovrana Darija Brandibur, Luka Janjetić, Zvijezdana Klobučar Filčić, Paola Mandić, Matko Medin i Gala Zukić, iz Dobreća Dean Jakotić, iz Lignja Mateo Ferenčak i Deborah Voncina Ivanić iz Opatije. Posebna zahvala ovom prigodom ide darivatelju krvi iz Opatije Alenu Al-Wakilu, koji je svoju krv dao rekordan 101 put.


Pohvala darivateljima




U ovoj akciji za pohvalu treba istaknuti darivatelje krvi koji su to dosad učinili više od 20 puta, a to su Neven Radetić, Lukeži (20), Arturo Paladin, Mošćenička Draga (20), Pavao Pudoć, Lovran (21), Ljiljana Brubnjak, Mošćenička Draga (26), Ivanka Milinović, Lovran (26), Vittorio Gržin, Lovran (27), Željko Mikinas, Oprič (28), Tedi Negrić, Lovran (28), Vanja Tancabel, Lovran (38), Ivan Ferenčak, Liganj (41), Dalibor Sverić, Mošćenička Draga (42), Tonči Trinajstić, Ika (43), Mladen Zrinšćak, Liganj (45), Robert Grizilo, Lovran (50), Adriano Staraj, Liganj (55), Damir Sergo, Lovran (56) te Valter Gržeta, Lovran (97).


Pored svih ovih darivatelja, krv su dali i Ivan Brandibur, Lovran (2), Dejan Lapatanović, Lovran (2), Sonja Lotspaich, Oprič (2), Ivana Stanić, Opatija (2), Frane Sinožić, Opatija (2), Goran Biondić, Viškovo (3), Danica Božac Perišić, Lovran (3), Franjo Jergović, Mošćenice (3), Nico Stražičić, Lovran (3), Goran Kostić, Lovran (4), Iris Babić, Lovran (6), Ivana Čošić, Lovran (7), Mateo Rudan, Mošćenička Draga (8), Senka Negrić, Lovran (8), Vlatko Marijanović, Lovran (8), Ivan Mikačević, Lovran (8), Josip Ivanić, Rukavac (8), Damir Šepić, Mošćenička Draga (8), Mateo Martinčić, Lovran (9), Petar Kovačević, Lovran (9), Janja Smolčić, Mošćenička Draga (12), Mario Klarić, Lovran (17), Goran Grgur, Lovran (17), Pavao Vlašić, Dobreć (18) i Antun Mandić, Lovran (19).


– Odaziv darivatelja krvi i prikupljenih doza krvi je standardno dobar u Lovranu. Za pohvalu je što je ovaj rezultat ostvaren u vrlo otežanim uvjetima u posebno važnom trenutku s obzirom na to da pandemija COVID-19 ne posustaje. Ovaj rezultat je za pohvalu, a posebno nas veseli što se u akciju uključilo devet mladih osoba. Također treba pohvaliti suradnju s lovranskim poduzećem Stubica kao i vlasnika Fast fooda Andrea, koji je pripremio kvalitetan obrok zahvale za sve darivatelje krvi – rekli su zadovoljni članovi Gradskog društva Crvenog križa Opatija.


Akcija u dvorani


Uoči obilježavanja Tjedna Crvenog križa održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u Opatiji, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Opatija i u suradnji sa stručnim terenskim timom Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. Akciji je pristupilo 25 darivatelja, od kojih je 19 dalo krv.


Bruno Pilepić krv je dao 82. put, Gojko Korić 76. put, Milan Marjanović 59. put, a bilo je i nekoliko okruglih darivanja za koja su dodijeljene zahvalnice – Selimiru Tancabelu za 20 davanja, Claudiji Marinčić za 10 davanja te Jasminu Štembergeru za 5 davanja krvi. Krv su darivali i Dalibor Brumnjak, Amela Ilić, Vlatka Juričić Pizzul, Dean Kinkela, Eva Kinkela, Josip Matovina, Diana Milanović, Đana Pahor, Edi Rogović, Jadranka Rogović, Marino Rupčić, Kristian Tončić i Ante Vranješ.