FOTO: iStock
Ako volite pizzi i fritule, ovaj recept morate isprobati
povezane vijesti
Ako ste ljubitelji pizze sigurno ste je jeli na različite načine – tanko ili debelo tijesto, jednostavno ili komplicirani sastojci… No, jeste li ikad isprobali takozvanu pizzu frittu?
Kao što samo ime naslućuje, u pitanju je pržena pizza koja izvorno potječe iz Napulja. One se ne peče u krušnoj peći nego se prži u ulju, poput primjerice fritula.
Tijesto se prži u dubokom ulju nakon čega se nanosi svježi umak od rajčice i sir. Pojedine verzije se serviraju samo uz začinsko bilje i češnjak.
Sastojci:
Tijesto:
- 200 g brašna
- 120 ml vode
- ¼ kockice kvasca
- Prstohvat soli
- 3 jušne žlice suncokretovog ili maslinovog ulja
Umak:
- 1 konzerva pelata
- 1 manji luk
- Začini po izboru (origano, bosiljak, sol, papar)
- Prstohvat soli
Dodatno:
- ¼ litre maslinovog ulja
- Malo naribanog parmezana
Priprema:
- Sve sastojke za tijesto umiješajte te ostavite da odstoji minimalno 45 minuta na toplom mjestu.
- Nasjeckajte luk i prepržite na maslinovom ulju.
- Dodajte pelatu i sve zajedno pržite na niskoj temperaturu minimalno pet minuta.
- Umak usitnite blenderom ili štapnim mikserom.
- Dodajte začine prema želji.
- Ugrijte ulje u dubljoj posudi.
- Tijesto podijelite na manje loptice te izvaljajte na oko 4 mm debljine.
- Ubacite u ulje, pržite dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
- Kuhinjskim papirom upijte ostatak ulja s pizze
- Dodajte topli umak i za kraj ukrasite parmezanom.