Savjeti

Noćni ribolov: Na dnu se love murine, u pola mora veliki šaruni, na površini ušate…

Boris Bulić

Noćni ribolov je uvijek zanimljiv, bez obzira na tehniku i lovinu. Sve miriši drukčije i sve se uvijek čini kao velika avantura



Noćni je ribolov specifičan po mnogočemu. Vrste koje se noću love imaju malo drukčije životne navike od dnevnih, alati koji se koriste u noćnom ribolovu u nekim se segmentima bitno razlikuju od dnevnih, dok prezentacija ješke i korištene tehnike često zahtijevaju izvrsnu uigranost i rutiniranu spretnost ribolovca. Osim toga, noć na moru uvijek ima miris avanture.


Feral ima magičnu privlačnu moć


S obzirom na dubinu mora, odnosno sloj mora, noću možemo loviti različite vrste ribe.


Naravno da svjetlo, pa čak i ono najmanje, brodsko poziciono, može odigrati ključnu ulogu u noćnom ribolovu.




Na dnu se noću u prvom redu mogu očekivati noćni razbojnici, predatori bez milosti i opreza, poput murine i ugora, ali i dobar dio oborite ribe. Tako bokadori i fratri naseljavaju hridinasto-ljušturasto dno, dok su na pijesku najaktivnije ovčice i podlanice.


Bogat noćni ulov


U srednjem sloju mora, ‘na po’ dna’ možemo očekivati šarune i lokarde, i ostalu takozvanu leteću ribu, pogotovo ako nam je barka naoružana kakvim jačim svjetlom poput ferala ili potopivih LED svjetiljki. .


Na samoj površini noću su najaktivnije bugve i ušate. Svoje prisustvo nerijetko odaju glasnim pljuskanjem po površini koje je posljedica proganjanja gavuna kojih privučenih svjetlom ima u izobilju.


A snažna, sve popularnija potopiva LED rasvjetna tijela mogu biti od velike pomoći u lovu mola na dubinama i od preko 40 metara, a što ljubiteljima takvog lova omogućuje uistinu bogate ulove.