Foto: iStock
Kad se već ne moremo maškarat, a onda bome moremo dobro pojist!
povezane vijesti
To što ove godine nema velikih događanja i obahajanja, ne znači da (Meso)Pust ne mora vladati kuhinjama.
Peto godišnje doba, ma kakvo god da bilo, nije vrijeme da mačak spi na špargete. Tim više, kad se već ne moremo maškarat, a onda bome moremo dobro pojist!
Zato vam donosimo nekoliko recepata da čitava kuhinja, a i kuća, zadiđi po finim tradicionalnim jelima koja griju tijelo i dušu i tjeraju sve loše, pa tako i viruse, ća…
Fritule (Ulenjaki)
Potrebno:
- 50 dag glatkog bijelog brašna
- 1 jaje
- 0,5 dl bijelog vina
- 0,5 dl mlijeka
- malo ruma
- kockica kvasca
- korica limuna
- grožđice
- 10 dag šećera
- ulje za friganje
Priprema:
U veću posudu staviti sve sastojke (kvasac razlomiti na manje komadiće) pa kuhačom sve zajedno lupati dok se ne spoji u žitko tijesto. Staviti na toplo da se diže oko sat vremena. Najlon vrećici odrezati jedan vrh ili uzeti špricu za kremu za kolače i raditi loptice. Frigati u dubokom ulju.
Jota
Potrebno:
- 1 kg kiselog ribanog kupusa
- 20 dag fažola
- 1 malo veća kapula
- 2 zrna češnjaka
- suho meso
- žlica svinjske masti
- žlica glatkog brašna
- čajna žličica crvene paprike
- 1 lovorov list
- 2 krumpira
- 1,5 l goveđeg temeljca
Priprema:
Kupus kuhati u vodi (toliko da prekrije) oko pola sata. Posebno skuhati fažol. na svinjskoj masti prodinstati nasjeckanu kapulu, dodati nasjeckani češnjak i žlicu glatkog brašna. Zaliti goveđim temeljcem i dodati procijeđeni kupus, suho meso, i začine. Kuhati 45 minuta pa dodati krumpir narezan na kockice i gotovo kuhan fažol. Sve zajedno kuhati još 15-ak minuta.
Ješmik-fažol
Potrebno:
- 30 dag fažola (trešnjevac)
- 40 dag ješmika
- buncek
- jedna mrkva
- 10 dag pancete
- 5-6 zrna čeđnjaka
- peršin
- crvena paprika mljevena
- 2-3 lista lovora
- papar
Priprema:
Ješmik i fažol isprati pa ostaviti preko noći da se moći. Drugi dan ocijediti i staviti kuhati. Dodati narezan krumpir i mrkvu. Meso posebno skuhati pa dodati u maneštru. Od pancete, peršina i češnjaka napraviti zapešt. Po želji mu dodati žličicu crvene paprike. Dodati u maneštru. Posoliti, popapriti i neka kuha do željene gustoće.