MARKO RUBINIĆ

Njemački Max Planck Institut među 750 kandidata odabrao riječkog diplomanta: ‘Za sve su krive vinske mušice’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Proveo sam dvije godine radeći na istraživačkom projektu FoodGutBrain u Laboratoriju za bihevioralnu genetiku, a to je jedini hrvatski laboratorij koji koristi vinske mušice. Vjerujem da je upravo to mom novom mentoru na Institutu Max Planck puno značilo, priča Marko Rubinić



Ukupno 750 prijava iz svih krajeva svijeta i samo sedam primljenih kandidata, a među njima i diplomant Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci Marko Rubinić – tako je ove godine izgledao ulazak na doktorski studij prestižnog Max Planck Institute for Infection Biology u Berlinu, najpoznatijeg njemačkog istraživačkog instituta u području prirodnih znanosti i tehnologije. Put do društva najboljih, onih koji dolaze s ponajboljih svjetskih sveučilišta poput Oxforda ili Bremena, priča Marko, višeslojan je i iscrpan.


Obično, kaže, onaj završni i najteži krug traje i po tjedan dana te se odvija u Berlinu, međutim zbog epidemije ove se godine sve organiziralo online, a da bi se stalo uz bok s najboljim svjetskim studentima trebalo je najprije poslati motivacijsko pismo i ispuniti obrazac o iskustvu.


– To je prvi selekcijski krug, a onda slijedi test inteligencije, test osobnosti, intervju s vanjskom tvrtkom, prezentacija vlastitog istraživanja pa petminutno predavanje, potom intervju sa zaposlenicima Instituta i individualni intervju s mentorom. Cijeli taj drugi krug inače se odvija u Berlinu i traje tjedan dana, ali ove godine je sve bilo online, priča Marko.


Vinske mušice




Na svoje doktorsko mjesto odlazi u siječnju, a radit će u laboratoriju dr. Igora Iatsenka na projektu »Deciphering pathogen factors involved in and host immune responses to co-infections using Drosophila melanogaster as a model«, odnosno tri će godine raditi na istraživanju važnosti mikrobioma crijeva prilikom zaraze patogena na modelima organizma vinskih mušica. Upravo su vinske mušice ono čime se Marko i do sada bavio.


– Proveo sam dvije godine radeći na studentskom istraživačkom projektu FoodGutBrain, pod mentorstvom Ane Filošević, a riječ je o istraživanju prehrambenih utjecaja na mikrobiom crijeva i aktivnost na modelnom organizmu Drosophila melanogaster u Laboratoriju za bihevioralnu genetiku, a to je jedini hrvatski laboratorij koji koristi vinske mušice. Vjerujem da je upravo to mom novom mentoru na Istitutu Max Planck puno značilo, jer i njegov laboratorij radi upravo s vinskim mušicama, priča Marko.


Riječki laboratorij vinske mušice koristi za otkrivanje genetskih procesa koji se u mozgu aktiviraju nakon konzumiranja opojnih droga, metamfetamina i kokaina, a vinska mušica se već dva desetljeća koristi kao modelni organizam u istraživačkim laboratorijima kako bi se otkrilo kako početno konzumiranje opojnih droga mijenja funkcioniranje mozga i kako te početne promjene tijekom vremena dovedu do razvoja ovisnosti. Marko za sebe kaže da su ga oduvijek privlačile biologija i kemija pa je tako prilikom odabira fakulteta prijavio sve one ustanove koje imaju programe iz tog područja, a Odjel za biotehnologiju bio je najsličniji željenom studiju farmacije.


Foto Damir Škomrlj


Kao dio sedme generacije Odjela Marko je nedavno diplomirao i to ispitujući odgovaraju li deklaracije na lignjama u trgovinama onome što je u pakiranju.
– Za potrebe diplomskog rada provodio sam različita DNA testiranja, a na kraju sam došao do podatka da 9 posto ispitanih proizvoda nije imalo točnu deklaraciju, što je manje od svjetskog prosjeka, kaže Marko.


Od jutra do mraka


Iako diplomu već ima u rukama, od laboratorija se još uvijek nije odvojio te i dalje u njega svraća, a bit će tako, kaže, sve dok ne ode u Njemačku gdje je također spreman boraviti u laboratoriju od jutra do mraka.


– I tijekom studija volontirao sam u laboratoriju. Znao sam prije predavanja od 6 do 11 ujutro doći u laboratorij pa otići na predavanje i onda se opet vratiti u laboratorij. Imam iskustva rada u laboratoriju i u Višnjanu, kao i u Laboratoriju za morsku genomiku Morske biološke postaje Piran gdje sam provodio puno radno vrijeme za potrebe diplomskog rada, priča Marko.
Rad na vinskim mušicama i lignjama nije jedini istraživački rad u koji se upustio, jer iza sebe ima i eksperimentalni rad na temu »Proizvodnja i analitika osnovnih parametara kakvoće vina Belica«, kao i niz sudjelovanja na kongresima, simpozijima i konferencijama.


Za vrijeme studentskih dana bio je i demonstrator, ali i uključen u sve aktivnosti Odjela koje je odrađivao na volonterskoj bazi. Naime, Marko je bio voditelj tima od čak 30 volontera projekta Putujući znanstvenici čiji je cilj popularizacija znanosti i to u najmlađoj dobi. Tako je s kolegama osmišljavao i organizarao radionice po školama i vrtićima u Primorskoj-goranskoj i Istarskoj županiji te manifestacijama u Rijeci i Zagrebu.


– To je projekt koji financijski podupire Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, a pored toga sudjelovao sam i u radu Udruge studenata Odjela za biotehnologiju koja ima više od deset aktivnih projekata i u svima sam sudjelovao i volontirao, kaže Marko.


Volonterizam


Na listu svojih studentskih obaveza uvrstio je i posao studentskog pravobranitelja, ali i predsjednika Studentskog zbora Odjela za biotehnologiju, a ima na toj listi cijeli niz drugih projekata i aktivnosti čiji je zajednički nazivnik volonterizam. Tako je tu i studentski projekt Senzo-Ri, čiji je bio voditelj, a projekt Putujući znanstvenici trenutačno je dio i EPK 2020. i projekta 27 Susjedstava – susjedstvo Kampus. Ima Marko na svojoj listi i raznih nagrada, poput prvog mjesta na STEM Games 2019. Case study međunarodnom natjecanju – Science ili pak drugog mjesta nacase study natjecanju Realitator 2018. Na toj su listi i volontiranja u humanitarnim akcijama.


Zapravo, teško je nabrojati čime se Marko za vrijeme studija sve bavio, a sam kaže da je u pet godina studentskog života prošao sve što se proći moglo. Sad, kada broji sitno do odlaska iz Hrvatske, ostaje mu još koji mjesec volontiranja u laboratoriju koji vodi prof. dr. Rozi Andretić-Waldowski koja za njega kaže da je izuzetan student te da se nada nastavku suradnje, a upravo to i Marko priželjkuje, jer kako otkriva, plan mu je vratiti se kući.


– Zapravo nisam želio ići u inozemstvo. Oduvijek sam govorio da želim ostati u Hrvatskoj i da ovdje postoji laboratorij kao na Institutu Max Planck sigurno ne bih otišao. Plan mi je završiti vani i postdoktorat i kada steknem iskustvo vratiti se ovdje na docenturu. Volio bih živjeti i dalje u Mošćeničkoj Dragi u kojoj sam odrastao i raditi u laboratoriju, ali i prenositi znanje studentima, jer za mene jedno bez drugoga ne ide, zaključuje Marko.