Tradicija nije iznevjerena

BELA NEDEJA Žarište dobrih ideja i očuvanja dijalekta

Edi Prodan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U zanimljivom koncertu na otvorenom sudjelovali su Mješoviti vokalni sastav Kanat, ženska i muška klapa Kastav kao i Ženski pjevački zbor KUD-a Učka iz Matulja. Dirigirao je Saša Matovina, dok je program vodila i recitirala Rajka Jurdana Šepić



KASTAV – Kastav je žarište. Ali ne korone i bolesti kako su nam neki spočitavali organiziramo li Belu nedeju, Kastav je žarište dobrih ideja, naprednog promišljanja i susreta dobrih ljudi. Pa je tako Kastav u suradnji s EPK Rijeka 2020 inicijator projekta proučavanja i očuvanja dijalekata koji odumiru. Start mu je idućeg tjedna tako da je i ovogodišnja Bela nedeja dala doprinos – dobrim idejama, istaknuo je to Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva prigodom pozdrava Beloj nedeji u Aleji velikana.

Foto galerija: Bela nedeja u Kastvu Foto: Vedran Karuza




Kako je poznato Bela nedeja je ove godine svedena na samo pojedine elemente koji jamče povijesni niz, koji čine čvrstu kariku s kojom se povezuje tradicija što datira još iz 15. stoljeća. Ali da je to bila Bela nedeja, sretna kakofonija desetaka tisuća pojetitelja, bezbrojnih štandova i jednako toliko šankova – nije. Ipak, prvenstveno zahvaljujući neumornim promotorima kastavskih vrijednosti – Vladimiru Berdenu, Olegu Medici, Željku Markusu te Dejanu Grpcu zadržane su konture jedne od najvećih hrvatskih pučkih fešti.


Dakako, pomogli su tome i TZ Kastav kao i udruga Belica, kao i stotine i stotine onih koji nikako nisu htjeli propustiti Belu nedeju – koje nema. Koliko je god bilo reducirano i koliko god je bilo u samoj organizaciji nepotrebnog nerazumijevanja, Bela se nedeja održala. I to je, u emocijama ljudi kojima je uistinu stalo do nije, kao i povijesnoj znanosti dovoljno da bismo bili svjedoci neprekinute nizanke fantastične pučke fešte.





Za razliku od sretnih godina kad se u tri dana Kastva izreda i do 80 tisuća gostiju, iako se na njoj oduvijek odmjeravaju i političke snage – a lani su to učinili predsjednički kandidati Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović – ove godine u tu kategoriju možemo svrstati samo dolazak aktualnog riječkog dogradonačelnika Marka Filipovića, nakon stabilizacije SDP-a s pobjedom Peđe Grbina, vrlo vjerojatno i političara s trenutno najvećim šansama da iduće godine u svibnju ili lipnju postane novim gradonačelnikom Rijeke.


Predstavljena kompleksna predstava posvećena Ivanu Matetiću Ronjgovu

 


Na Fortici je nakon Pozdrava Beloj nedeji krenuo glazbeni program u čijem je središtu bio koncert “Draga nam je zemlja” posvećen 140. obljetnici rođenja i 60. smrti jednog od najvećih glazbenika, muzikologa, genija koji je stvorio temelje razumijevanja tradicijske glazbe Primorja i Istre, Ivana Matetića Ronjgova.


U zanimljivom koncertu na otvorenom sudjelovali su Mješoviti vokalni sastav Kanat, ženska i muška klapa Kastav kao i Ženski pjevački zbor KUD-a Učka iz Matulja. Dirigirao je Saša Matovina, dok je program vodila i recitirala Rajka Jurdana Šepić.



Uz sam glazbeni dio programa, što je uz spomen Matetića Ronjgova uostalom i najrazumljivije, zahvaljujući Šepić Jurdana dobili smo i zanimljivu recitatorsku komponentu koja se na posebno zanimljivi način ogledala prigodom izvedbe uvodne, Gervaisove Pod Učkun.


Jurdana Šepić je uz navedeno izložila i čitav niz zanimljivih pojedinosti o životu i radu Matetića Ronjgova tako da su svi oni koji su unatoč jakom vjetru sa zanimanjem slušali predstavu “Draga nam je zemlja” dobili uistinu rijetko viđeni, kompleksni umjetnički događaj.


Iz kulturnog dijela programa ovogodišnje Bele nedeje, mada je dakako i sve ostalo bilo baš kulturno, izdvajamo otvorenje izložbe Saše Jantoleka, u njegovom novom ateljeu smještenom neposredno uz gradska vrata, kao i Željana Pavića koji je svoje radove izložio u crkvi Sv. Trojice i u svom obližnjem ateljeu.


A da ne bude baš tako tiho, na neki način čak i sumorno pobrinuli su se Glazbeno društvo Spinčići, KUD Učka, sopilaši KUD-a Sv. Juraj iz Krasa, ali i sveukupni neuništivi kastavski duh pozitivnih vibracija.



Često su kolege znale podbadati kako svake godine imamo isti naslov, varijaciju na temu uz reportažu o Beloj nedeji: “Kastav je pucao po šavovima”. Ove su godine šavovi ostali netaknuti, mirni. Tužni. Ni jedna ulica u starogradskoj jezgri, pa tako ni Crekvina ili Lokvina, nisu imali ikakve tragove da se u gradu događa Bela nedeja. Koliko god Oleg Medica, Željko Markus, Valter Bernden i Dean Grbac, koji je u svoj “Guitar” čak doveo i band Trio Asi što je uveseljavo ljude do 20 sati, i ostali svojim trudom te marom pokazali da baš ništa ne može zaustaviti tradiciju jedne od najznačajnijih pučkih fešti u Hrvatskoj, želja svih prisutnih bila je ipak samo jedna: ne ponovila se 2020. Svi oni koji vole Belu nedeju vole gužvu, vole probijanje kroz mnoštvo, vole nezdravljanje. Ne smeta im to što Kastav – puca po šavovoma. Hvala svima koji su uspjeli izgraditi i ovu “kovidalnu” kariku, onu što nastavlja niz pokrenut još u 15. stoljeću, ali svi jedva čekaju prvu nedeju u listopadu 2021. godine. Da nam svima – puca po šavovima!