Slavljenički vatromet

Proslavljeno 40 godina restorana Belveder i jedne lijepe obiteljske ugostiteljske priče

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Restoran su pokrenuli supružnici Ivan i Nada 1980. godine, tada sasvim skromno, odrađujući u krugu obitelji prvu poduzetničku godinu, no već iduće sezone, zbog velikog interesa gostiju posao se morao nadograđivati



Na terasi restorana Belveder u Donjoj Supetarskoj Dragi na Rabu, s koje se kao na dlanu nudi morski prospekt draške vale, u ponedjeljak je, uz prigodnu večeru, zvuke violine i saksofona, i slavljenički vatromet, obilježena 40-ta godišnjica otvorenja ovog restorana i jedne duge i lijepe obiteljske ugostiteljske tradicije.


Tradicija je to koja se s Ivana i Marije Lovrić prenijela na njihovog sina, osnivača i vlasnika restorana, Ivana Lovrića i njegovu suprugu Nadu, a preko njihove djece, Marijana i Manuele, sada već i na 4. generaciju; unuke Ivana Lukasa i Mariju Luisu, koji ponosno i s velikim zadovoljstvom obavljaju obiteljski posao. Njima će se uskoro pridružiti i najmlađi unučići Erin, David i Laura.


Restoran su pokrenuli supružnici Ivan i Nada 1980. godine, tada sasvim skromno, odrađujući u krugu obitelji prvu poduzetničku godinu, no već iduće sezone, zbog velikog interesa gostiju posao se morao nadograđivati.





Radilo se tih osamdesetih godina prošlog stoljeća puno i lijepo pa su Lovrići iz godine u godinu investirali u objekt i poslovanje. Proširili su salu i terasu, povećali pristanište za brodove, a svake se godine pametno ulagalo kako u opremu za restoran tako i u djelatnike, te se nakon marljivog rada kroz dugi niz godina restoran dodatno proširio, sagrađene su sobe i apartmani.


„Uz veliki trud kojeg iziskuje ovaj posao, uspješno i s radošću radimo sve ove godine. Gosti su uvijek bili zadovoljni s nama kao i mi s njima. Pretežno su to Austrijanci, Nijemci i Talijani, jako dobri gosti i ljubazni ljudi.


Želimo naglasiti da su mnogi od njih s nama od samih početaka rada restorana, a sada nam već dolaze i njihova djeca s obiteljima. Naše najveće postignuće je to što smo postali poznati riblji i mesni restoran među nautičkom publikom i jako nam puno gostiju dolazi „s morske strane”.



Među nautičarima smo poznati i kao Stigenwirt Belveder.


Oni su već navikli da ih dočekamo s velikim ovalima morskih specijaliteta za predjelo sačinjenih od školjki, ribljih pašteta, salate od hobotnice, srdelica, skampi i sl., a zatim da se gastronomski užici sele na ribu s roštilja garniranu domaćom blitvom s krumpirima i povrćem na žaru, sve to na način moje supruge Nade koja je glavni Cheff u kuhinji. Po tome nas znaju svi“, kazao nam je Ivan Lovrić.


Nude Lovrići u svom Belvederu i domaća vina, a nikad ne izostane ni čašćenje domaćom rakijicom koja svakome gostu uz druženje sa šefom Ivanom začini boravak na ovoj prekrasnoj terasi s koje već 4 desetljeća odnose samo lijepe uspomene.


Svi oni pri dolasku najprije pitaju “Wo ist Ivan?”, jer Ivan je doista temelj i pravi šef restorana, a njegova supruga Nada, uz koju je sve za prste polizat, glavna mu je podrška.


„Dakako da smo ponosni na ovih 40 godina druženja s našim dragim gostima, trudit ćemo se da oni i dalje budu zadovoljni s nama i da jedni drugima ostanemo u lijepom sjecanju“, poručili su na kraju supružnici Ivan i Nada okruženi svojom obitelji i brojnim prijateljima i gostima na terasi restorana Belveder.