Zakon bez smisla

Vlada se narugala Zakonu o trgovačkim društvima

Jagoda Marić

Dionice Umirovljeničkom fondu Vlada prenosi u ratama



ZAGREB Umirovljenički fond, kojem je Vlada prenijela 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,66 posto dionica Janafa, izbjeći će objavu javne ponude za preostale dionice Croatia osiguranja tako što će zajedno s Vladom malo zaobići Zakon o preuzimanju trgovačkih društva. Vidljivo je to i iz onoga što je u svom reagiranju na naš tekst u kojem najavljujemo takvu mogućnost napisala Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). Ta agencija nastoji opovrgnuti naš tekst o tome da će Vlada u dva navrata dati Umirovljeničkom fondu dionice CO-a kako taj fond, jer stječe više od 25 posto dionica, ne bi morao objaviti ponudu za preuzimanje nacionalne osiguravateljske kuće.


– U Odluci Vlade o prijenosu dionica Croatia osiguranja i Janafa nije predviđena dinamika prijenosa dionica već će se prijenos obavljati sukladno potrebama Umirovljeničkog fonda, poručuju iz AUDIO-a. Nije jasno na kakvu se to dinamiku misli, ako Umirovljeničkom fondu za ratu koja dospijeva ove godine treba 820 milijuna kuna, a dionice Croatia osiguranja i Janafa vrijede 730 milijuna kuna.


Time se samo potvrđuje da Vlada neće Fondu odjednom prenijeti svih 29 posto dionica CO-a kako bi se izbjegla zakonska obveza objavljivanja javne ponude, već će dionice dobivati na kapaljku kako ne bi ni u jednom trenutku prešao 25 posto udjela u toj kompaniji. Vlada cijepanjem udjela u Croatia osiguranju možda neće prekršiti zakon, ali će u potpunosti izvrgnuti ruglu njegov duh i smisao.