Ičići bruje o "slučaju škalini"

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić tužio samog sebe!

Marino Maljavac

Kada su stoljetne stepenice obnovljene, tretirane su kao javno dobro,  a Ivo Dujmić je sada uvjeren kako se ipak radi o njegovom vlasništvu



Grad je povrijedio moja vlasnička prava i ja sam prisiljen štititi ono  što je moje te sam zbog toga pokrenuo privatni spor protiv Grada



– Grad je povrijedio moja vlasnička prava i ja sam prisiljen štititi ono  što je moje te sam zbog toga pokrenuo privatni spor protiv Grada.


Što  biste vi učinili da ste na mom mjestu? Priznajem da je ovo malo neobičan slučaj u kojem sam se ja našao u dvostrukoj ulozi, no činjenice  su očite – Grad je prije sedam mjeseci izveo radove na mom terenu bez  dozvole – kazao je Dujmić. Stoljetne stepenice koje se nalaze uz cestu,  pored Puta za Veprinac, u trenutku kada su bile obnovljene na zahtjev  mještana Ičića tretirane su kao javno dobro, a Dujmić je sada uvjeren  kako se ipak radi o njegovom vlasništvu te argumente za to crpi iz dvaju postojećih katastarskih planova koji su u neskladu. 


Bez obzira na to tko je u pravu, čini se nedopustivim da se gradonačelnik Opatije i stanovnik Ičića ovoga sjetio tek sada, kada je osamdeset tisuća proračunskih kuna već utrošeno na obnovu stoljetnih  »škalina«.



Neobičan slučaj gradonačelnika Dujmića i građanina Ive iz Ičića ili  »kako je isti čovjek zaigrao u dvije uloge« – u spor zbog »škalina«





Ukoliko se pokaže da je u pravu, odnosno da je Grad Opatija  stubište na njegovoj parceli obnovio bez potrebnih papira, Dujmić  najavljuje hladnokrvno: »Rušit će se!« U Ičićima već neko vrijeme kruže  glasine kako njihov sumještanin prodaje spomenuti teren te vjeruju kako zbog toga odjednom inzistira da se riješe vlasnički odnosi, što Dujmić nije htio komentirati, već je samo rekao kako se radi o terenu koji  je već generacijama u vlasništvu njegove obitelji.


Proliven »sić mlijeka«


– Ja moram imati riješene vlasničke odnose upravo zbog toga da me  netko ne bi optuživao za dvostruku igru. S jedne strane radi se o mojem vlasništvu koje sam primoran štititi, no opet kao gradonačelnik  moram štititi i interese Grada Opatije.



Ičićani ovaj prolaz zovu i »mrtvački put«, jer su se njime do 1957.  godine prenosili pokojnici iz Ičića u Veprinac



Iz tog razloga angažirao sam odvjetnicu koja će postupak voditi s gradskim službama u što se ja neću  miješati. Želim da sve bude apsolutno transparentno – istaknuo je Dujmić. Opatijski gradonačelnik ne vidi ništa sporno u tome da se pitanje  oko vlasničkih odnosa nije postavilo ranije, prije nego što su »škalini«  obnovljeni, za što je utrošena značajna suma novaca, a što bi ipak spriječilo »kravu koja daje deset litara mlijeka« da na ovako apsurdan način  prolije cijeli »sić«.