Gradnja stambenih zgrada u zapadnom dijelu Rijeke daleko od realizacije

Novi stanovi samo na papiru

Iva Vlašimsky

Prvi bageri, koje su ujesen hrabro najavljivali privatni investitori, ipak se nisu pojavili niti će ih biti tako skoro. Većina investitora još uvijek je u fazi ishodovanja dokumenata



RIJEKA Planirana gradnja novih stanova u zapadnom dijelu Rijeke i prvi bageri na novim gradilištima barem do siječnja, ako ne i prije, kako su to prošle jeseni hrabro najavljivali privatni investitori, ipak se nisu pojavili niti će ih biti tako skoro. Naime, u razgovoru s nekoliko tvrtki koje planiraju gradnju novih stambenih kvadarata, doznajemo kako je većina njih još uvijek u fazi ishodovanja potrebnih dokumenata za gradnju, iako su to bili i početkom jeseni kada smo zadnji put razgovarali.


No, u recesiji nikoga specijalno ne treba čuditi razvučena »papirnata« faza u građevini, naročito kada se zna da je dio investitora pričekao i što će Vlada RH koncem prošle godine odlučiti sa Zakonom o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, koji im omogućuje ishodovanje potrebnih akata u samo 45 dana. Kada je rok trajanja ovog zakona produljen za još dvije godine, pojedini investitori prihvatili su se te procedure, a jedan od njih je i vlasnik tvrtke ZIG-a Zoran Štrbac, koji gradi stotinjak stanova na Zametu u blizini nekadašnje tržnice Žudika.


   





Dok se po Rijeci zasad još ništa ne gradi u ovom trenutku, na Viškovu je prije dva tjedna krenula najavljena gradnja zgrade u režiji Arkada trgovina. Tu se na parceli u strogom centru (ispod crkve) planiraju dvije zgrade s ukupno 12 stanova, iako investitor Gojko Džida oprezno izjavljuje kako će se graditi jedna po jedna zgrada.


   – Kad jednu izgradimo do kraja i prodamo stanove tek onda idemo u gradnju druge. Prošlo je vrijeme kada su se ovakvi projekti mogli izvoditi paralelno, iako za prvu zgradu već imamo riješenu prodaju u nekih 80 posto stambenog prostora, kaže Džida. On je pojasnio kako se ovdje radi o financiranju u »zadruzi« s kupcima, koji sudjeluju u oko 60 posto troškova i za koje će konačna cijena biti oko 1.100 eura po četvornom metru. Džida tvrdi da se ovdje ne može govoriti o nekom profitu za njegovu tvrtku, nego je više u pitanju kanal za prodaju vlastitog građevinskog materijala i upošljavanje radne snage.


   Iako situacija nije bajna, Džida ne zaustavlja planove za budućnost i najavljuje nove gradnje koje bi se mogle pojaviti kroz naredne dvije godine. Naime, u Ulici Martina Kontuša istočno od Orijentovog igrališta gradit će čak 50 stanova od 50 do 90 četvornih metara s 500 »kvadrata« poslovnog prostora u prizemlju i podzemnom garažom. Iako o cijeni tih budućih kvadarata nerado govori, jer kao i mnogi ne zna kakva će biti situacija na tržištu u trenutku kada stanovi budu gotovi, doznajemo kako bi prema sadašnjim procjenama mogli stajati oko 1.700 i 1.800 eura po četvornom metru. Prije toga, Arkada trgovine trebale bi sredinom ove godine započeti gradnju još šest do sedam stanova u Ulici Bok na Drenovi.



Dozvole do lipnja


– U tijeku je trenutno još jedan dio projektiranja, a ako ne bude nekih neočekivanih poteškoća, nadamo se da bi potrebne dozvole dobili negdje do lipnja nakon čega odmah krećemo s gradnjom, kaže Štrbac.Podsjećamo da će stanovi biti veličine od prosječno 50 četvornih metara, kvadrat će stajati oko 1.600 eura, a gradnja bi trebala trajati oko 18 mjeseci. U prizemlju ovog stambenog bloka na Zametu planirani su i prostori za banku te ugostiteljske objekte, u suteren se smiješta supermarket, a dio kompleksa činit će i novi trg koji će imati komunikaciju sa Zametskom cestom i Ulicom Petra Jurčića. Početak gradnje za samo tri mjeseca najavljuje Ivan Tarlač iz tvrtke Construo, koji ima parcelu na atraktivnoj lokaciji na Kantridi (iznad stadiona), ističući kako je u tijeku završno definiranje projekta, jer i ovaj investitor želi iskoristiti mogućnost spomenutog zakona, a za predaju zahtjeva po takvoj proceduri valja se drugačije i podrobnije pripremiti.

   – Iako smo naš stambeni blok zamislili kao luksuzan s 30-ak velikih stanova od 100 do 250 četvornih metara te tri penthousea s bazenima na završnoj etaži, na zahtjev tržišta smo se malo prilagodili. U tijeku je manja izmjena projekta kojom se stvaraju uvjeti za otprilike osam stanova od 56 do 75 četvornih metara, dok ostali ostaju kako je bilo zamišljeno i prije, napominje Tarlač i ponavlja informaciju o cijeni od 3.000 eura po »kvadratu« iako s oprezom, jer i sam kaže da će na konačnu definiciju vrijednosti stana pričekati aktualni trenutak u vrijeme dovršenja zgrada.



      1.600 eura/m2 za 100 stanova na Zametu u blizini nekadašnje tržnice Žudika, investitor ZIG   do 3.000 €/m2 za 30-ak velikih luksuznih i osam manjih stanova iznad Dječje bolnice na Kantridi, investitor Construo   6 stanova u Ulici Mate Balote u Marčeljevoj dragi, investitor Domprojekt   9 stanova u tri niskoenergetske zgrade u Marčeljevoj dragi, investitor Profil nekretnine


   


Zapeli na spojnoj cesti


Domprojekt, koji je bio najbliže početku radova zbog činjenice da već ima ishodovanu lokacijsku dozvolu za svojih šest stanova u Ulici Mate Balote na Marčeljevoj dragi, trenutno je »zapeo« najdalje od realizacije. Naime, njihov projekt koči izgradnja gradske spojne prometnice između Istarske ulice i Mate Balote (u predjelu iznad Dječje bolnice Kantrida), a koja je još u fazi projektiranja. Kada Grad ishoduje potvrdu glavnog projekta na rekonstrukciju te ceste tek tada će Domprojekt moći dobiti isti dokument za svoju zgradu, a za uporabnu dozvolu će morati pričekati na izgradnju ceste i njezinu uporabnu dozvolu.


O istoj gradskoj cesti ovise i tri zgrade investitora Profil nekretnina, koji također na Marčeljevoj dragi planiraju tri niskoenergetske zgrade s po tri stambene jedinice, iako nas izvještavaju da su u međuvremenu dobili lokacijske dozvole te da su u završnoj fazi izrade detaljnih glavnih projekata. Neslužbeno doznajemo kako Grad teško da će naći sredstva za gradnju ove spojne prometnice tijekom ove godine, tako da to stavlja pod znak upitnika skoriji početak gradnje oba projekta u Marčeljevoj dragi.