»Protusmradna zavjesa« danonoćno ispušta gomile deodoranta u zrak

Još se čeka odgovor inspekcije o Marišćini: Marčejci se guše, a ministarstvo šuti

Andrej Petrak

Molimo ministarstvo da nam dostavi popis korektivnih radnji na deponiju u Marišćini, kaže Josip Begonja



VIŠKOVO  Mještani Marčelja nastavljaju se gušiti u smradu unatoč postavljanju »protusmradne zavjese« koja danonoćno ispušta gomile deodoranta u zrak, a lokalni Mjesni odbor i dalje već dva tjedna bezuspješno pokušava dobiti odgovor od Ministarstva zaštite okoliša o inspekcijskom nadzoru provedenom na smetlištu na Marišćini.


  – Molimo ministarstvo da nam dostavi popis korektivnih radnji koje su učinjene na deponiju u Marišćini, jer situacija je alarmantna. Smrad koji nam dolazi iz Marišćine je neugodan, pecka, nadražuje oči i nos, kaže predsjednik MO Marčelji Josip Begonja.


  Inspektor je proveo nadzor na terenu na osnovi učestalih i svakodnevnih poziva mještana na telefon 112 zbog širenja strašnih neugodnih mirisa s deponija Marišćina. Begonja napominje da je u rješenju ministarstva koje su dobili, navedeno da će po isteku roka od šest dana biti napravljen kontrolni pregled na lokaciji platoa za privremeno skladištenje baliranog otpada.




  – Inspekcija zaštite okoliša 18. srpnja izdala je Komunalnom društvu Čistoća rješenje kojim je naređeno provođenje propisanih mjera za sprječavanje štetnih utjecaja na okoliš, odnosno opremanje prostora privremenog skladištenja baliranog otpada na način da se spriječi širenje mirisa u roku od šest dana. Zanima nas zbog čega inspektor, ako je već dva puta uočio određene nepravilnosti, nije ništa poduzeo, kaže Begonja.


  Dodaje kako su usmeno dobili odgovor da ne postoje zakonske regulative prema kojoj bi se zatvorio privremeni deponij u Marišćini, ali da imaju pravo tražiti da se nesnosni smrad zaustavi.


  – Izvještaji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije daju nam pravo da se bunimo. Ravnatelj zavoda dr. Vladimir Mićović upozorio je da problem stvaraju neugodni kiselo-slatkasti mirisi koji nastaju prilikom odlaganja baliranog otpada. Mićović je upozorio da izrazito odbojan miris koji nastaje utječe na kvalitetu življenja te da građani s pravom negoduju i traže hitno rješavanje problema. Zagušit ćemo se u smradu, kaže Begonja.