Ministarstvo kulture i Grad Rijeka u zajedničkom projektu

Kraj tapkanju u mjestu; u bivšem “Benčiću” knjižnica i muzej

Damir Cupać

Knjižnica bi trebala ući u T-objekt, a Muzej u ciglenu zgradu, dio H-objekta i dio Palače Šećerane koja se već obnavlja. U sklopu istoga projekta intenzivirat će se radovi na obnovi Palače Šećerane. Sve se smješta u gabarite postojećih zgrada industrijske kulturne baštine u ovoj zoni



RIJEKA  - Nakon desetljeća i pol tapkanja u mjestu, dva kapitalna projekta riječke kulture, nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) i Gradske knjižnice, pokreću se s mjesta i to na način da će se revitalizirati gradski mrtvi kapital, odnosno prostor bivšega Rikarda Benčića koji je u gradskom vlasništvu. Naime, zaživjele su najave ministrice kulture Andree Zlatar Violić koja je u svibnju 2012. godine najavila da će Ministarstvo kulture sufinancirati gradnju nove zgrade Gradske biblioteke, ali zahvaljujući naporima pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara i MMSU-a.


Dogovoreno je da se nova Gradska knjižnica i novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti smjesti u zonu ex Rikard Benčić u objekte u vlasništvu Grada Rijeke. Knjižnica bi trebala ući u T-objekt, a Muzej u ciglenu zgradu, dio H-objekta i dio Palače Šećerane koja se već obnavlja. U sklopu istoga projekta intenzivirat će se radovi na obnovi Palače Šećerane. Sve se smješta u gabarite postojećih zgrada industrijske kulturne baštine u ovoj zoni.


Strateški partner


Budući da će projekt zajednički provoditi Grad Rijeka i Ministarstvo kulture, danas bi se on trebao i službeno prezentirati javnosti.




Projekt je zaživio jer je u potpunosti u skladu s usmjerenjem Ministarstva kulture i nove ministrice, pojašnjavaju upućeni, budući da kulturnu baštinu, u ovom slučaju vrijednu industrijsku baštinu, sagledava na suvremeni način dodjeljujući joj uporabnu funkciju i namjenjujući je upravo sadržajima kulture. Ministarstvo kulture je, apostrofirajući ovaj suvremeni pristup kulturi, odlučilo biti strateški partner, i to ne samo za projekt knjižnice kako je ranije najavljivano u medijima, nego za čitav projekt revitalizacije zone Benčić.


U Gradu Rijeci ocjenjuju da je riječ o značajnom i hrabrom zaokretu od dosadašnjih projekata i koncepata, a takav zaokret je učinjen i s obzirom na financijsku situaciju u cijeloj zemlji koja uvjetuje potpunu neizvjesnost u kontekstu realizacije dosadašnjih projekata MMSU-a i Knjižnice. Očito je da je gradska vlast ovaj put bila vođena pragmom kako bi se izbjeglo čekanje boljih financijskih vremena pa je iskoristio pruženu ruku Ministarstva kulture.


Idejni nacrti


I u Gradu Rijeci i u Ministarstvu kulture očekuju da se u financiranje uključi i Ministarstvo gospodarstva putem Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, te da se projekt sufinancira putem Europskih fondova.


Projekt bi se kako je sada zamišljeno realizirao kroz tri faze: prva faza obuhvatila bi useljenje knjižnice u T-objekt i obnovu ciglene zgrade, u drugoj fazi MMSU bi se useljavao u ostale navedene prostore, a u trećoj fazi završila bi se obnova Palače Šećerane koja se provodi čitavo vrijeme. Uvidom u stanje na samom T-objektu te usporedbom s Programskom osnovom za novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka, uz izradu okvirnih idejnih nacrta, zaključeno je da pažljivo preuređenje T-objekta kompleksa Rikard Benčić rješava potrebe Gradske knjižnice Rijeka za novim prostorima i da se u tom prostoru može ostvariti koncept knjižnice za 21. stoljeće.


Jednako tako, obzirom na novu situaciju, programski sadržaj MMSU-a smješta se u dio H-objekta kompleksa Rikard Benčić, u ciglenu zgradu te u dio Palače Šećerane koja se već obnavlja. I ovo rješenje bit će moguće, pojašnjavaju u Gradu Rijeci, budući da se još 2011. godine, kada je postalo sasvim izvjesno da se od gradnje nove zgrade mora odustati na neodređeno vrijeme, na zahtjev MMSU-a razgovaralo o mogućnostima smještaja MMSU-a u postojeće gabarite T-objekta. Kako su H-objekt, ciglena zgrada i Palača Šećerane ukupnim prostorom znatno veći od samog T-objekta, program MMSU-a naći će adekvatan prostor u ove tri zgrade. Upravna zgrada – Palača Šećerane u ovom novom konceptu dobiva jasniju namjenu, odnosno ulazak dijela MMSU-a u zgradu, a Ministarstvo će značajnije financijski podržati daljnju obnovu zgrade pa će se radovi na obnovi samim time intenzivirati.


Novi karakter grada


– Rješenje infrastrukturnih problema riječke kulture tako je pronađeno u korištenju svih objekata na platou bivše tvornice Rikard Benčić, gdje se na ukupno 16.000 kvadratnih metara u vlasništvu Grada Rijeke zadovoljavaju dvije prostorom deficitarne riječke kulturne ustanove, Gradska knjižnica i MMSU, štiti se i obnavlja dragocjena industrijska baština, Palača šećerane stavlja se u jasan kontekst i daje se potpuno novi karakter i pečat ovom dijelu grada.  Ministarstvo kulture je, očito zahvaljujući novoj ministrici, dobro čulo i razumjelo riječke potrebe. Čitavo područje Rikarda Benčića na ovaj način postat će jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Republici Hrvatskoj, a Rijeka će napokon dobiti projekt koji u potpunosti mijenja karakter grada i njegov image štiteći industrijsku baštinu kroz zadovoljavanje kulturnih potreba građana u sadašnjosti i budućnosti, naglašavaju u Gradu Rijeci.