Jedinstven zeleni kutak

Japanski vrt u OŠ Vežica bit će otvoren na proljeće

Slađana Vignjević



    Ovim projektom djeci će se otvoriti novi prostor susreta s drugom kulturom i njezinim bezvremenskim porukama, kaže Tomljenović, dok ravnateljica škole Violeta Nikolić ističe kako učenici jedva čekaju u dvorištu škole ugledati japanski vrt. 


    – Učenici se vesele radovima pred školom jer to znači da se bliži dan kada će moći uživati u japanskom vrtu. Dosad smo im održali predavanje o budućem izgledu vrta, njegovoj tradiciji, a održat ćemo i edukaciju o održavanju vrta, rekla je ravnateljica ističući kako će vrt biti namijenjen i osobama s posebnim potrebama grada Rijeke koji će za svoje terapeutske programe ubuduće koristiti prostor vrta.


 – Projekt ovog jedinstvenog vrta napravio je ugledni japanski arhitekt  Isoa Hayato, koji je već nekoliko puta boravio u Rijeci,  a odabrao je i građevinske elemente koji će biti postavljeni u vrtu. Također, prostor je oblikovao kroz koncept vrta iz povijesnog razdoblja Momoyama, a smještajem parka uz osnovnu školu naglašava se važnost i uloga djece, rekao je Zdenko Tomljenović, voditelj projekta i član predsjedništva Rotary kluba Sv. Vid.