Novi navijački ispad može srušiti Miškovićev projekt!

Muk na zapadu: Tribina D zatvorena protiv Lyona

Orlando Rivetti

Sljedeća je kazna utakmica bez gledatelja i 50.000 eura, a nakon toga isključenje kluba iz Europe na četiri godine



RIJEKA  HNK Rijeka će se žaliti, ali utakmica 4. kola Europske lige s francuskim Lyonom na programu je u četvrtak (21.05) na stadionu Kantrida, igrat će se bez gledatelja na D tribini! Na Kantridu je, naime, sletjelo zatraženo očitovanje Disciplinske komisije UEFA-e, oko kazne zatvavanja jednog dijela tribina i 8.000 eura.


U UEFA-inom obrazloženju stoji kako je D tribina »zapečaćena« zbog »keltskog križa«, a onih 8.000 eura dodatna je kazna na »sveukupni gubitak« zbog organizacijskog propusta, neprohodnosti jednog dijela stepenice na tribinama. Riječani su i jučer, na praznik, nastavili korespondeciju s UEFA-om, poslali i požurnicu, ali… UEFA je tvrda i neumoljiva. Od 1. lipnja ove godine postrožila je kriterije kažnjavanja »rasističkih konotacija« do nulte točke tolerancije.


UEFA je u pismu Riječanima osvježila memoriju, podsjetila na ono što piše u Disciplinskom pravilniku. Sljedeća je kazna utakmica bez gledatelja i 50.000 eura, a nakon toga isključenje kluba iz Europe na četiri godine!




   


Bespredmetno je raspravljati o »keltskim križevima« i drugim »UEFA-inim grijesima«, o nekom licemjerstvu krovne europske nogometne organizacije, o tome da pravila igre nisu ista za sve sudionike, jer ona diktira način ponašanje. A tko nije zadovoljan, može jednostavno – istupiti. Zabavljati se pirotehnikom i rasizmom, uživati u pisanju uvredljivih parola u svom dvorištu, daleko od Europe.


 Može se raspravljati koliko je Platinijeva UEFA mafijaška organizacija, zbog čega je nešto dozvoljeno Jupiteru, a nije volovima, ali UEFA daje novac i određuje plavila igre i ponašanja. Uzeti ili ostaviti… Nitko za Rijekom (i Dinamom) suzu neće pustiti. A nama će uvijek ostati utjeha u »daljinskom upravljaču«, gledanja i uživanja u Europi na tv-ekranu.  Rijeka plaća »europsku školarinu«. Dopredsjednik Dean Šćulac uvjeren je da će klub u suradnji s navijačima preostale europske utakmice, Lyon i Vitoriju Guimaraes, odraditi na najbolji mogući način. Jer, cilj je samo jedan – kontinuitet u europskim natjecanjima. Jer, tako je lijepo, za pamćenje, bilo ove sezone, a bajka još traje. Bajka, a ne baklja!HNS, Udruga prvoligaša i »sve policije« na veselom su navijačkom brodu. U totalnom kaosu »obveza i prava« navijačkih skupina. Stadioni nisu crkve, ali niti ratno polje. Pred nama je zanimljivo razdoblje loptanja izvan zelenog travnjaka, »zakonima i propisima«. Paljenje i bacanje baklji, topovski udari… Sve to možemo prihvatiti, ako nemamo drugog izbora, i živjeti u – getu.  Kada je u pitanju Rijeka i europske sankcije, ako ne prevlada zdrav razum, cijeli projekt Mišković i HNK Rijeka mogao bi se urušiti preko noći. Sravnala bi ga sa zemljom višegodišnja zabrana igranja u europskim kupovima. Kao što bi spalila projekt – novi stadion! Klub će se raspasti, vratiti u neka tužna vremena, igračima bi cijena padala do – bježanja, kud koji, mili moji. Evo je tema o našim klubovima i Europi. Ako je i europska diktatura,  moramo je prihvatiti ili – odustati. Nema trećeg puta. U našem dvorištu HNS-a problemi su mnogo dublji. Tko je u stanju spaliti korov, stvoriti pretpostavke za europsko ponašanje? Udruga prvoligaša na čijem je čelu Damir Mišković morat će se ozbljno pozabaviti tom temom. Da sve ne postane soljenje mora.