Djevojčici iz Klane zagorčan polazak u prvi razred

Hana će pješačiti do škole jer načelnik ne da školski autobus

Andrej Petrak

Načelnik Klane Matija Laginja tvrdi da je preskupo osigurati prijevoz za jednu učenicu pa će ona pješačiti tri kilometra, od ruba šume kod Pilane do škole



KLANA Školski autobus u ponedjeljak će doći po klanjske školarce i odvesti ih u novu školsku godinu, ali ne i Hanu Kasumović, koja će tad krenuti u prvi razred. Ona će tri kilometra od zadnje kuće na rubu šume kod klanjske Pilane, gdje živi, do Osnovne škole Klana morati propješačiti, jer druge opcije nema.


U Općini nisu imali sluha za jednostavnu molbu njezinih roditelja Sandre Turkalj i Sanela Kasumovića da se Hani kao, uostalom, i svim drugim klanjskim osnovnoškolcima, omogući prijevoz školskim autobusom do osnovne škole i natrag. Klanjski načelnik Matija Laginja, kažu Hanini roditelji, zauzeo je tvrd stav da je preskupo osigurati prijevoz za jednu učenicu. 


   – Smatramo da imamo pravo na školski autobus, jednako kao i svi drugi. Ne razumijemo zašto se sva ostala djeca mogu voziti školskim autobusom, a naša Hana ne. Školski autobus vozi u Škalnicu, Lisac, Studenu, Brezu, a do nas ne može. To nije pravedno, napominju roditelji. 


  S radnicima iz Pilane




Jedino što je klanjski načelnik ponudio jest to da se dijete vozi pilanskim autobusom, koji prevozi radnike DI Klana. No, to bi značilo, dodaju Hanini roditelji, da bi se šestgodišnja djevojčica morala smrzavati čekajući rano ujutro sat vremena pred školom da joj počne nastava. 


   – Radnički autobus kreće već u sedam izjutra s Pilane i do škole mu trebaju samo minute. Načelnik smatra da bih ja djetetu ujutro trebao staviti torbu na rame i pustiti je da šeće tri kilometra po cesti bez nogostupa, kojom prolaze šleperi za pilanu i koja dijelom vodi uz šumu. Bi li načelnik tako postupio i da sam ima djevojčicu za koju se mora brinuti? Jedino što je ponudio u svoju obranu jest to da je i on kao dijete od Pilane hodao do škole. Pa ako ja nešto nisam imao u mladosti, ne mora sad i moje dijete to nemati. Nikakva to nisu opravdanja. Uostalom, stari susjedi pričali su nam da je nekad po njih dolazio mini bus i vozio ih u školu, objašnjava Sanel Kasumović. 


   Dijete voziti u školu ne mogu, kaže Sandra Turkalj. 


   – Moram raditi kako bi nam priskrbila za život. Logično nam je bilo da će i moje dijete autobus voziti do škole, kao i svu ostalu djecu. Ali, načelniku je to nelogično, preskupo, neisplativo i nepotrebno. Kaže da mu je već neisplativo i to što školski autobus vozi po okolnim klanjskim mjestima. Rekla sam mu da ne mogu vjerovati što mi to govori. Autobus ima riješen prilaz sve do naše kuće, iza koje je okretište kojim se služe šleperi za pilanu. Autobusni pokaz ionako bi morali platiti Autotroleju, a dodatni troškovi za općinu, koja već plaća školski autobus, bili bi sigurno minimalni za tih dodatnih šest kilometara dnevno, kaže Turkalj. 


   Klanjski načelnik Matija Laginja ističe da je kao prvoškolac i sam svakodnevno pješačio istu rutu. 



 Hanini roditelji napominju da nikad nisu ništa tražili od Općine, kao i u ostalim kućama kod Pilane, nemaju javnu rasvjetu, pa čak ni riješen normalan vodovod.    – Potrebe za vodom za kućanstvo moramo rješavati preko cisterne koja se puni kišnicom. Zbog sušnog razdoblja sad smo preko ljeta bili mjesec dana bez vode. Vodu za piće ionako smo prisiljeni kupovati u bocama i kanistrima. Nije to jedini problem. Ove zime toliko je napadalo snijega da se nije moglo proći ni džipom. Ralica dođe samo do obližnjeg raskršća i okrene se, tako da se morate snalaziti koliko znate i umijete. Nikoga iz Općine nije briga za naše probleme, pričaju.


  I načelnik je pješačio


– Živjeli smo kod Pilane i cijeli prvi i drugi razred osnovne škole pješačio sam do škole i natrag. Nitko me nije pitao imam li prijevoz, kaže Laginja. 


   Dodaje da su se Hanini roditelji prekasno javili općini sa svojim problemom te da ništa nije moguće organizirati do početka školske godine.


   – Ponudili smo im alternativu, ali oni na to nisu pristali. Radnički autobus kreće s Pilane u sedam sati i dijete bi moralo malo sačekati dok ne počne nastava. U razgovorima smo s Autotrolejem bi li taj autobus mogao prevoziti učenicu i čekamo njihov odgovor. Dakle, rješenje postoji, ali roditelji ga nisu prihvatili, rekao je Laginja, napominjući da bi Općini i da raspolaže s većim novcem, bilo neprihvatljivo upuštati se u uvođenje nove linije. 


   Na pitanje postoji li ijedan drugi osnovnoškolac na području Općine Klana koji nema osiguran prijevoz školskim autobusom do škole, Laginja kaže da takvog nema. 


   – U Općini Klana ne postoji sličan slučaj, ali poznato mi je da u drugim jedinicama lokalne samouprave ima školaraca koji svakodnevno pješače kilometrima do škole, kaže Laginja.