Ekskluzivne stambene zgrade u Marčeljevoj Dragi

“Vrata Kvarnera”: danski investitor u Rijeci gradi četiri zgrade s 22 stana

Ljiljana Hlača

Stanovi će biti površine od 56 do 127 metara četvornih, koliko će zapravo iznositi površina četiri penthousea. Završetak gradnje planiran je za srpanj 2014. godine, ističe voditelj projekta David Damiš 

RIJEKA  Iako je kriza ozbiljno prodrmala tržište nekretnina (pad vrijednosti stanova i do 10 posto), čini se da još uvijek ima prostora za ekskluzivna stambena zdanja, barem u Rijeci. Naime, nakon gotovih projekta ekskluzivnih stambenih kvadrata na Trsatu (u Sveučilišnoj aveniji) još uvijek aktualne izgradnje na Gomili u Starom gradu (ukrajinski kapital), u Rijeci, točnije u Marčeljevoj Dragi, u Ulici Marina Jakominića niču novi stambeni objekti, čiji će će se »kvadrati« prodavati po »paprenoj« cijeni.  

  Riječ je o projektu »Vrata Kvarnera«, tvrtke »Viking« (Riječanima poznate po projektu na Trsatu te po tome da je jedan od njezinih suvlasnika i danski poduzetnik Jeppe Frandsen), a u sklopu kojeg će se izgraditi četiri zgrade s ukupno 22 stana. Površina stanova kretat će se od 56 metara četvornih pa do 127 metara četvornih, koliko će zapravo iznositi površine penthousea. Završetak gradnje najavljen je za srpanj 2014. godine. Kako saznajemo od voditelja projekta Davida Damiša, radovi u Marčeljevoj dragi započeli su prije 15 -tak dana te se nalaze u fazi iskopa. Vrijednost ove investicije je 27 milijuna kuna. 


  Prekrasan pogled


– Budući da Grad Rijeka izvodi cesticu prema postojećem teniskom centru a na koju se i mi spajamo, bili smo malo vezani za početak njezine gradnje. Inače bi mi i ranije krenuli s »Vratima Kvarnera«, otkriva nam David Damiš. 



 Novogradnja na Trsatu spomenutog investitora s ukupno 14 stambenih jedinica već je neko vrijeme gotova, a na upit kako je tržište prihvatilo taj projekt, David Damiš rekao nam je da je u prodaji ostalo još šest stanova. 




   – U ponudi je ostao još jedan dvosobni stan od 84 kvadrata, a ostatak čine jednosobni stanovi površine od 50 metara četvornih. Očekujemo da će do kraja godine zasigurno i te nekretnine naći svoje vlasnike, naglasak je Damiša.



   Metar četvorni u tim građevinama prodavat će se po 2.300 eura (to je zapravo cijena za stanove) odnosno 2.800 eura (koliko košta metar četvorni za penthouse). Na upit nije li malo pretenciozno prodavati kvadrate po takvoj cijeni u trenutku kada kriza drma građevinski sektor, naš sugovornik kaže da to i nije velika cijena za ovu lokaciju. 


   – Neki stanovi u novogradnjama u Marčeljevoj Dragi svojedobno su se prodavali i po 3.000 eura za metar četvorni a da prethodno nisu imali ni kanalizaciju već septičku jamu, dodao je Damiš. Nadalje, iako zgrade još nisu ni dobile svoje obrise, možemo reći da je interes za penthouse, znači onaj najskuplji dio u objektu, izrazito dobar. Od ukupno četiri penthousea u slobodnoj prodaji, mogli bi reći da je ostao još samo jedan, a kupci su Riječani, rekao nam je naš sugovornik, naglašavajući da se Marčeljeva Draga smatra jednim od najkvalitetnijih dijelova Rijeke po pitanju stanovanja, a osim kvalitetne izvedbe i opreme sa svim pripadajućim certifikatima, ove građevine imaju prekasan pogled na Kvarner odnosno Opatiju. 


  Sljedeća Kantrida


– »Viking« je tvrtka koja želi graditi kvalitetno te pokriti tu vrstu tržišta za koju smatramo da još uvijek ima prostora. Dobar i kalitetan stan uvijek ima svojeg klijenta, smatra Damiš, otkrivajući da će se nakon »Vrata Kvarnera« još neko vrijeme u Rijeci ulagati danski novac. 


   – Nakon ovog projekta idemo dalje: izgradnja objekata na Kantridi s 24 stana preko puta dječje bolnice. Projekt je financijski još zahtjevniji od ovoga, a to dovoljno govori o našoj vjeri da se ne samo Marčeljeva već i Kantrida mogu plasirati na tržište te uspješno prodati. Znači, danski kapital ostaje još neko vrijeme u Rijeci, zaključio je naš sugovornik