Prvi kolovoški vikend

Stigli Talijani i Bavarci: početak kolovoza popravlja lošiji turistički srpanj

Alenka Juričić Bukarica

Kakav je po službenim statistikama o dolascima i noćenjima turista bio srpanj, ministar turizma Darko Lorencin, trebao bi objaviti u četvrtak. Doduše, ove godine, mnogi ukazuju kako je sezona, unatoč dobrim statističkim brojkama, iznimno teška i puna rupa.



RIJEKA Glavni ovogodišnji turistički vikend donio je veći promet na graničnim prijelazima pa je tako u subotu u Hrvatsku ušlo oko 42.000 putnika više nego lani prve kolovoške subote. Naime, ovogodišnja »špic subota«, koju je označio veliki dolazak gostiju iz Italije i početak ferragosta te početak školskih ferija u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, u Hrvatsku je donijela oko 607.000 putnika, dok je lani na isti dan stigli njih 569.000. S time da je ove godine stiglo oko 532.000 stranih državljana, a lani njih oko 30.000 manje.


 Dok je prva polovica srpnja redovito donosila manje putnika koji su dolazili u Hrvatsku, početak kolovoza je, ako je suditi po ovim brojkama, počeo bolje nego lani. Iako neki iznajmljivači i dan danas imaju prazne apartmane, a hotelijeri sobe u kolovozu nude uz popuste, mnogi će reći, ako sad neće biti gostiju kada hoće. Po podacima MUP-a i petak je bio jači u dolascima putnika, pa je tako u Hrvatsku stiglo oko 440.000 putnika ili 30-ak tisuća više nego lani.  

Manje Rusa


Prvi kolovoški turistički vikend lijepo se spojio i za domaće turiste pa su tako, i oni koji nisu na klasičnom godišnjem, spajali vikend u trodnevni mini-odmor. Sve to zajedno donijelo je i velike gužve u prometu i jučer i prekjučer, a očekuje se da gužve neće puno jenjati ni tijekom današnjeg dana. Tako se jučer, prema podacima Hrvatskog autokluba, već od jutra u kolonama vozilo na autocesti A1 od Zagreba prema Karlovcu, pred naplatom Lučko, na autocesti A7 od Svetog Kuzma prema Križišću, kao i na Krčkom mostu. Puno posla i tijekom jučerašnjeg dana su imali i djelatnici u trajektnom prometu. 


Pravi ljetni val dolazaka turista tako je, nakon slabijeg srpnja, punio i kvarnerske turističke kapacitete. Sezona kasnog bukinga do zadnjeg je mnogima trgala živce oko toga hoće li kolovoz donijeti očekivani turistički promet ili ne. 




U opatijskim Milenij hotelima su tako istakli kako s velikim optimizmom ulaze u kolovoz. Svi njihovi hoteli trenutno su popunjeni te se u njima odmara oko tisuću gostiju. Što se tiče nacionalne strukture radi se o gostima s tradicionalnih tržišta, prije svega Austrije i Njemačke, s kojih se bilježi porast, kao i Italije kod koje također bilježe porast. S druge strane, gostiju iz Rusije znatno je manje. Od ostalih tržišta treba izdvojiti povećanje broja gostiju iz Mađarske i Slovenije, diznali smo od Ivana Sarajlića, voditelja korporativnih komunikacija Milenij hotela. 


– Prvi dio srpnja nije bio obećavajući te se zbog loših vremenskih uvjeta početak srca ljetne sezone pomaknuo u drugi dio srpnja. Nadamo se da će se isti trend nastaviti te, ukoliko vremenski uvjeti to dozvole, produžiti ljetnu sezonu sve do kraja rujna, ukazao je Sarajlić i dodao kako Milenij hoteli bilježe dobre rezultate u vanpansionskoj potrošnji.  

Mamc za kampiste


Naime ona je, u restoranima, kavanama i wellness centrima ove hotelske kuće povećana čak do 30 posto u odnosu na prošlu godinu. – Rezultat je to naših konstantnih napora i ulaganja u podizanje razine usluge, istanuo je Sarajlić. 

U Lošinj Hotels&Villas kazali su kako su svi njihovi hoteli odlično su popunjeni. Krajem tjedna je bio još nešto sobodnih soba, no kako je interesa za dolazak bilo do samog početka vikenda, objekti su se popunili. 


Sunce i ljeto su pravi mamac za kampiste. Tako su u Kampu Njivice, u koji je u prošlom periodu puno uloženo, puni gostiju.   – Vidi se da je ovaj vikend do sad najjači, i kod nas u kampu i općenito po gužvi u mjestu. Najviše je Talijana i Nijemaca. Inače, predsezona nije bila dobra kao prošla, međutim tijekom srpnja smo uspjeli većinom nadoknaditi manjkove. Mogu reći da u lipnju se nije znalo što je u konačnici biti s glavnom sezonom. Kolovoz nam je kompletno pun, a što se tiče najava, u rujnu smo na 92 posto popunjenosti već sada. Još kad bi se u i rujnu nastavilo lijepo vrijeme rasla bi vanpansionska potrošnja koja je, obzirom da smo s ulaganjima dobili nove goste, u odnosu na prije, viša. Pokazalo se da su ulaganja u povećanje kvalitete opravdana, rekao je Zvonimir Tudorović, generalni direktor Hotela Njivice. Također je dodao kako se sve pomaklo ove godine prema kolovozu, kao i da gosti doista bukiraju vrlo kasno, desetak dana prije odlaska na godišnji. – Primjećuje se da gosti u last-minuteu traže povoljnije cijene, makar ih mi nismo snižavali. U konačnici ćemo imati rast prihoda od oko 7 posto, rekao je Tudorović. 

Kakav je po službenim statistikama o dolascima i noćenjima turista bio srpanj, ministar turizma Darko Lorencin, trebao bi objaviti u četvrtak. Doduše, ove godine, mnogi ukazuju kako je sezona, unatoč dobrim statističkim brojkama, iznimno teška i puna rupa.