Izložba studenata u MMSU

Rijeka posjetitelja na izložbi mladih umjetnika

Nela Valerjev Ogurlić



Na izložbi »Razdvajanja«  svoje radove predstavljaju: Isabella Bubola, Ivana Butković, Andreja Jandrečić, Vladimir Ježić, Koraljka Jukić, Dragan Kordić, Damjan Kovač, Dragana Kružić, Robert Maloić, Tijana Mihaliović, Liberta Mišan, Dina Rain, Sara Salamon, Boris Sekulić, Noel Šuran, Tamara Tokić i Dino Topolnjak.



– Ovaj događaj pokazuje i može poslužiti kao primjer  kako se i bez mnogo novca, ali s mnogo entuzijazma i dobrih emocija mogu stvarati vrijedni projekti – rekla je prorektorica za nastavu i studentska pitanja  Snježana Prijić Smaržija koja je studentima uputila čestitke i zaželjela  uspješan nastavak karijere nakon izložbe koja ih uvodi u prostore rezervirane za etablirane umjetnike, ali i na međunarodnu scenu, s obzirom da na nakon riječkog slijedi i njihovo predstavljenje u Galeriji MC u New Yorku.


– Nadam se da ovo neće biti  samo crtica u vašim karijerama, već da će svatko uzeti odgovornost za ovo što se dogodilo i nastaviti raditi punom energijom – poručila je Daniela Urem.  Zbog predstavljanja u New Yorku i specifičnosti izlagačkog prostora Galerije MC, za izložbu su birani radovi u mediju videa i fotografije, a izabrani su u dva kruga izbora. Profesori APU Emijija Duparova, Đorđe Jandrić i Goran Petercol izabrali su 17 studenata za sudjelovanje na izložbi, a u drugom krugu selekcije u kojem su sudjelovali Slaven Tolj, Igor Eškinja i povjesničar umjetnosti Branko Franceschi odabrani su radovi predstavljeni na izložbi.


Neki od radova nastali su samostalno, a neki pod mentorstvom ili kroz konzultacije s nastavnicima APURI, a izložba je nazvana »Razdvajanja«  kao metafora odvajanja studenata od  Akademije i iskorak u život i javno nastupanje.  


Kvaliteta kao kriterij


– Prvi kriterij selekcije bila je kvaliteta, a zastupljeni su autori različitih poetika i senzibiliteta. Riječ je revijalnoj izložbi, ali neke se cjeline ipak mogu naglasiti: od radova koji dodiruju život na Akademiji, preko onih koji iskazuju odnos prema društveno-političkom kontekstu, do onih s izraženim performativnim elementom u kojem studenti sami izvode i snimaju rad, te posve intimnih, osobnih doživljaja. Odabrani radovi predstavljaju ponajbolju studentsku produkciju u formi videa, procesualnih radova ili fotografija, ali moguća bi bila i drukčija selekcija, s puno više studenata i kvalitenih radova u drugim medijima – kazao je Eškinja.


Izložba će biti otvorena do 30. ožujka.