Bogatija turistička ponuda

Novo lice riječke industrijske baštine: Vulkan pretvoren u hostel

Alenka Juričić Bukarica

Ponuda hostela se temelji na holističkom pristupu turizmu, ali i se čuva industrijsku baštinu



RIJEKA  Da se industrijska baština može pretvoriti u krasan turistički sadržaj i k tome još okrenuti zdravom životu i očuvanju okoliša, dokazala je grupa riječkih entuzijasta koji su u dijelu nekadašnjeg industrijskog prostojenja Vulkan otvorili jedinstven hostel nazvan Dharma. Novi je hostel s radom službeno započeo ovog tjedna, kada ga je posjetila i naša ekipa, uvjerivši se u doista nesvakidašnji koncept ovog objekta koji će svakako doprinijeti ukupnoj turističkoj ponudi grada na Rječini.


Neven Tomašić, Andro Stošić, Robert Merlak i Vera Lončar, direktorica hostela, okupljeni u tvrtku Hara d.o.o., krenuli su u projekt koji je ustvari nastao kao rezultat potrage za prikladnim prostorom za udrugu Joga u svakodnevnom životu.


Holistički pristup


– Za udrugu smo tražili prostor i tako došli od ove lokacije. Zgrada je bila godinama napuštena, međutim, imala je puno potencijala, a radi se doista o primjeru zanimljive riječke industrijske baštine. Tako smo se odlučili osnovati firmu i krenuti u realizaciju nečeg novog, hostela koji bi se temeljio na holističkom pristupu turizmu, ali i koji bi sačuvao tu industrijsku baštinu, kazao je Tomašić. Vođen tom idejom, ovaj je mladi tim dvije godine radio na tome da se stara postojenja prenamijene u turističke svrhe, da bi koncem 2011. projektanti Petra Karuza i Federico Gori iz Rijekaprojekt Koninga, zajedno s mentorom Zdeslavom Surinom, krenuli u izradu idejnog projekta. Što je ustvari jedinstven primjer da se u Hrvatskoj jedan industrijski prostor prenamjenjuje u objekt za smještanje turista. Izazov je bio, slijedeći načela održivosti, pronaći jednostavno rješenje približavanja ljudi prirodi, osiguravajući im zdrav i miran prostor u još uvijek aktivnoj industrijskoj zoni. S druge strane, postojala je želja svih sudionika u procesu projektiranja, da se, dakle, poštuje industrijsko nasljeđe.





Na pitanje zašto su se odlučili upravo za uređenje hostela, vlasnici hostela Dharma kazali su kako su se savjetovali i s nadležnim ministarstvom.


– Imali smo prilike vidjeti kao funkcioniraju hosteli u inozemstvu, no htjeli smo se konzultirati i sa stručnjacima pa smo za savjet pitali i u Ministarstvu turizma. Ondje su nam rekli kako bi bilo dobro da se usmjerimo prema hostelskom smještaju jer da u Hrvatskoj fali oko 800 hostela. Hosteling nam se učinio kao niša u kojoj se možemo naći i tako smo krenuli, rekao je Andro Stošić.



Andro Stošić, pojasnio je kako su projektanti stoga u okviru hostela Dharma definirali tri cjeline koje mogu funkcionirati i samostalno.


– Hala nekadašnjeg industrijskog pogona prenamijenjena je u Dvoranu kulture, višenamjenski prostor površine od 320 metara kvadratnih. Tako smo dobili velik prostor koji se može koristiti za koncerte, predstave, seminare, i slična događanja. Isto tako, obzirom da nam je cilj privući i grupe sportaša, ovdje se mogu organizirati treninzi što je posebno zanimljivo za grupe djece. Uz polivalentnu dvoranu, imamo naravno i smještajni dio koji ima ukupan kapacitet 48 ležaja, s time da se radi uglavnom o dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitim WC-om. Treći dio je naš bistro s cateringom Tifan otvoren za goste hostela, ali i sve ostale građane, rekao je Stošić. 


Vegetarijanska prehrana


Zanimljivost ovog objekta je i u tome što je ovo prvi hostel s vegetarijanskom kuhinjom, a zanimljivo je da se gostima nudi mogućnost da besplatno vježbaju jogu i pilates u Dvorani kulture, zajedno s ostalim polaznicima treninga. 


Vera Lončar, direktorica hostela Dharma, je pojasnila kako i njegovo samo ime znači održivi razvoj tako da je cjelokupan koncept hostela okrenut prema zdravom životu.


– Nastojimo zaokružiti čitavu priču i gostima dati mogućnost da koriste i te dodatne sadržaje poput vježbanja ili prehrane po vegetarijanskim načelima u našem bistro-cateringu, što smo naveli i na našoj web stranici www.dharmahostels.com, istakla je Lončar, dodajući kako se cijene noćenja kreću od 135 do 185 kuna, kao i da se održivost očituje i u korištenju solarnih panela i prikupljanju kišnice kojom se zalijeva hortikultura. 


»Kapo od kuhinje« Robert Merlak otkrio je, pak, što se to svakodnevno krčka u Dharminoj kuhinji. 


– Nema smrznutog povrća! Meni se osmišljava ovisno o dostupnim svježim sezonskim namirnicama. Ideja nam je bila da svakog dana u tjednu radimo jela neke druge kuhinje, primjerice, libanonske, talijanske, indijske, hrvatske… Tako se na meniju mogu naći aromatični kus-kus s humusom i falafelom, sir s rogačem i slatko od mrkve i oraha, kazao je Merlak.


Prostor Finvest corpa


Dharma se, dakle, profilira kao nešto drugačiji hostel. Treba reći, međutim, kako je Rijeka nedavno dobila još jedan hostel, doduše znatno manjeg kapaciteta. Kraj Kosog tornja, s pogledom na samo Korzo, od početka ožujka tako djeluje i novi hostel Kosy. Prema riječima njegova vlasnika Marijana Filipovića, unuka istoimenog poduzetnika iz Čabra, ovaj hostel ima 19 ležajeva, odnosno 2 sobe i 2 spavaonice. Prvi gosti su već stigli. Bilo je tu Francuza, Turaka, Nijemaca i Talijana.


– Zanimljivo je da su gosti iz Italije došli u Rijeku na pregled kod zubara. Inače, oglašavamo se preko interneta tako da su nas turisti već počeli pronalaziti, a dvadesetak posto gostiju nam je stiglo i preko riječke TZ, rekao je Filipović, navodeći zašto se ustvari odlučio urediti hostel. Novi je smještajni objekt otvoren u nekadašnjem poslovnom prostoru Finvest corpa kojeg se nekoliko godina bezuspješno prodavalo. Mladi se poduzetnik odlučio prostor iskoristiti za svoj mali business te umjesto da uredi dva apartmana, napravio simpatičan mali hostelski objekt. 


– Osobno mi je to bio veći izazov nego da idem u posao s apartmanima. Gosti hostela su uglavnom mlađi ljudi iz različitih dijelova svijeta i to mi se činilo kao izazov jer mislim da mladim ljudima u Rijeci treba pružiti kvalitetan smještaj po pristupačnim cijenama, kazao je vlasnik hostela Kosy otkrivajući kako je zadovoljan početkom rada. Doduše gosti koji su dolazili, ostajali su tek jednu noć, no u novom riječkom hostelu očekuju kako bi se tijekom ljeta turisti u hostelu trebali zadržavati i duže. Povratne informacije od onih koji su boravili u ovom ukusno uređenom hostelu su dobre, pa je tako Filipović kazao kako je bilo čak i onih koji su mislili da se radi o klasičnom hotelu, a ne hostelu. Inače, krevet se ondje trenutno može dobiti po promotivnoj cijeni od 115 kuna.