"Slava" na Koblerovom trgu

Srbi proslavili Badnjak u centru Rijeke; Pupovac bez odgovora na kritiku Srpske pravoslavne crkve

Siniša Pucić

Na novinarsko pitanje da protumači nesudjelovanje Srpske pravoslavne crkve u ekumenskom pokretu u Rijeci, prvi čovjek srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj kazao je da u pravilu ne komentira djelovanje SPC



RIJEKA Blagujući 1.500 porcija posne hrane, 250 krafni i 100 litara vina, pravoslavni vjernici s područja Rijeke i okolice jučer su na Koblerovom trgu četvrti put na taj način javno proslavili Badnjak po Julijanskom kalendaru.


Osim pripadnika srpske nacionalne manjine, pozivu na ovaj gastronomski događaj duhovnog značaja odazvali su se i mnogobrojni Riječani koji ne propuštaju ovakve prigode.


Sve to omogućilo im je Srpsko narodno vijeće, sa svojim članicama – vijećima srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i riječkog prstena, Srpskim kulturnim društvom »Prosvjeta« pododborima Viškovo i Rijeka, uz financijsku pomoć Grada Rijeke i PGŽ.





 – Jako je lijepo da jedna nacionalna manjina može ovako proslaviti Badnjak i Božić, s ciljem da se ljudi provesele. Kući smo pripremili pečenje, sarme, razne vrste kolača… Od tradicionalnih jela izdvojila bih poseban kruh koji se lomi s novčićem u njemu, pa tko ga dobije, bit će sretan cijelu godinu, poručila nam je Jovanka Kentrić, jedna od mnogobrojnih građanki, okupljenih na ovoj fešti koja se, kako kaže, ne propušta.


Gospođa Milka u istom duhu nadovezala se da je svaka proslava dobrodošla kako bi se narod od svih problema oraspoložio.


– Na selu je očuvano više božićnih običaja nego u gradu, ali imamo to što imamo. Večeras ćemo paliti badnjak uz malu veselicu. Čestitam Božić svima koji ga slave i onima koji to ne čine, jer ovakvi događaji su nam sve u životu, dodaje gospođa Milka.



Na ovaj način organizatori žele široj javnosti pokazati bogatstvo kulture i tradicije srpske manjine na području Rijeke i Županije, te odaslati poruke mira, tolerancije i suživota.


– Drago mi je da radost Kristovog rođenja dijelimo četvrtu godinu u nizu sa svim Riječanima, a i opet nas je vrijeme poslužilo. Rijeka se još jednom iskazala kao grad koji njeguje multikulturalnost i toleranciju, jer nigdje drugdje u Hrvatskoj u urbanoj sredini nije nešto slično učinjeno. Od ove godine slična proslava na Badnjak je i u Moravicama, a postoje naznake da će nam se iduće godine priključiti i Pula, rekao je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine PGŽ-a Milan Eraković, istaknuvši za ovu godinu početak izgradnje Srpskog kulturnog centra u Rijeci, iako je to bilo najavljivano i prošle godine.


Kako kaže, postoje realne šanse da će kamen temeljac biti položen ove godine, i to na lokaciji u središtu grada, u ulici ivana Pavla II. Prvo je potrebno otkupiti gradsko zemljište, a pomoć su u tome obećali Srpsko narodno vijeće i Grad Rijeka.


Glavni gost na jučerašnjoj proslavi bio je predsjednik SNV Milorad Pupovac u pratnji riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, kako bi čestitao Božić svim pravoslavnim vjernicima, tradicionalnom porukom: Mir Božji Hristos se rodi.


– Velika je radost povodom Božića vidjeti sve ove ljude ovdje okupljene, kako su ostali privrženi svojim običajima, a što je znak da u ovom gradu postoji otvorenost kako bi svi mogli uživati u današnjem blagdanu, kazao je Pupovac.


Na novinarsko pitanje da protumači nesudjelovanje Srpske pravoslavne crkve u ekumenskom pokretu u Rijeci, prvi čovjek srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj kazao je da u pravilu ne komentira djelovanje SPC, pogotovo ne one u Rijeci čija mu aktivnost nije poznata. No, poručio je da pozdravlja svako buduće zbližavanje između Pravoslavne i Katoličke crkve.