Finale Festivala

Mirjana Bobuš pobjednica “slavljeničkog” MIK-a

Slavica Mrkić Modrić

Na drugom mjestu je Đina Picinić, a treći je Antonijo Krištofić, kojega je najboljim proglasila i struka, a dobio je i "Zlatni mikrofon" Radio Rijeke za najbolju interpretaciju



RIJEKA  Titula pobjednice Festivala Melodije Istre i Kvarnera 2014. godine ili »slavljeničkog MIK-a« pripala je Mirjani Bobuš. Ona je s kompozicijom »Molitva za te« za koju je napisala glazbu i tekst, a Robert Grubišić načinio aranžman u sedam gradova i jednoj općini (Mali Lošinj, Malinska, Pula, Opatija, Novalja, Umag, Kastav i Rijeka) prikupila 181 bod. Drugoplasirana od strane publike sa 170 bodova je skladba »Najlipši škoj« (Andrej Baša-Andrej Baša-Andrej Baša) u izvedbi Gine Picinić, dok je treće mjesto i139 bodova publika dala pjesmi “Va mojen kraje već jesen diši” (Aleksandar Valenčić – Alfred Šaina – Aleksandar Valenčić) u interpretaciji Antonija Krištofića.



Dupkom pun HK Ivana pl. Zajca Mirjani Bobuš i skladbi »Molitva za te« dodijelio je 164 glasa i osigurao joj ne samo prvo mjesto u Rijeci, već i titulu pobjednice MIK-a 2014. Sa 150 glasova drugo mjesto podijelili su Gina Picinić sa skladbom »Najlipši škoj« (Andrej Baša-Andrej Baša-Andrej Baša) i Antonio Krištofić i »Va mojen kraje već jesen diši« (Aleksandar Valenčić-Alfred Šaina-Aleksandar Valenčić) , dok je riječka publika na treće ili »brončano postolje« sa 123 glasa smjestila  Klapu Sol i pjesmu “Dota”  (Branko Barbir – Branko Barbir – Robert Grubišić). 





Struka pak kaže ovako – prvo mjesto pripada skladbi »Va mojen kraje već jesen diši« (Aleksandar Valenčić-Alfred Šaina-Aleksandar Valenčić) i Antoniju Krištofiću, koji je ujedno i dobio nagradu »Zlatni mikrofon« što ju za najbolju interpretaciju dodijeljuje HR Radio Rijeka, dok je Albert Šaina, tekstopisac spomenute kompozicije, odlukom Čakavskog sabora nagrađen za najbolji tekst. Drugoplasirana je kompozicija »Sve naše kumpanije« (Bruno Krajcar-Daniel Načinović-Aleksandar Valenčić) u izvedbi Eleonore i Sergia Pavata, a trećeplasirana pjesma »Io e te« (Francesco Squarcia-Francesco Squarcia-Aleksandar Valenčić) u interpretaciji Francesca Squarcie.


Radio Pula nagradu »Nello Milotti« za najprimjerenije zastupljen istarski melos dodijelila je kompoziciji »Kanat od mladosti« (Ivica Frleta-Ljubica Bestulić Stanković-Frane Frleta) u izvedbi Nevije Rigutto. Ista je kompozicija dobila i nagradu »Beseda« što ju Novi list dodijeljuje pjesmi koja koja cjelokupnim izričajem (tekst, glazba, interpretacija) na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju.


Nagradu za najbolji aranžman koju dodjeljuje Radio Istra dobio je Aleksandar Valenčić za aranžman skladbe »Niman force« (Marko Tomasović-Robert Pilepić-Aleksandar Valenčić) u izvedbi Andreje Paškvan. Najbolji scenski nastup, mišljenje je Domaćeg radija, izvodeći pjesmu »Pušiona« (Marko Radolović-Marko Radolović-Macola band) imao je Macola Band, a nagradu za najboljeg debitanta Pomorski radio Radio Bakar dodijelio je Moniki Jakšić  koja je izvela skladbu »Vrime od bonace, vrime od nevere« (Robert Grubišić-Daniel Načinović-Robert Grubišić).


Mikovska karavana odlučila je nagradu za najboljeg domaćina Festivala Melodije Istre i Kvarnera dodijeliti Gradu Kastvu.