Nerealne cijene

Propale nekretnine na bubnju: Država traži kupce za vile Kremešek u Opatiji i Lovor u Lovranu

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

U stare vile za koje se traže milijunski iznosi treba uložiti velika sredstva jer su derutne, no »kvadrat« stana u novoizgrađenoj Villi Riviera u Opatiji stoji 10.000 eura, a u Villi Arentz još i više



Javno prikupljanje ponuda za slične nekretnine na Opatijskoj rivijeri nedavno su istakli i njihovi vlasnici, Liburnia Riviera Hoteli. Službenih informacija o realizaciji prodaje objekata za sada nema, međutim iz krugova koji se na opatijskom području bave nekretninama saznajemo kako je najbliža prodaji Villa Lauriana u Lovranu, ali kako su istaknute i ponude za Villu Zagreb i bungalove u blizini Ville Magnolia u Lovranu.



Smatram da su i u tim drugim slučajevima početne cijene villa previsoke u odnosu na realnu vrijednost, no te se cijene kod kupoprodaje spuste u većini slučajeva za 20 posto – rekao je Milan Mandić, prokurist opatijske Agencije za nekretnine »Smart Invest Immobillien« i dodaje da se generalna cijena po kvadratu za vile ne može utvrditi jer ona ovisi o mnogočemu, no ako se govori o »kvadratu« stana u villi cijene se u Opatiji i Lovranu kreću od 3.000 do 3.500 eura. Zanimljivo je da cijene mogu otići i nebu pod oblake, ali i da se isto tako nekretnine, posebno stanovi u vilama znaju i mogu vrlo dobro prodati.


– »Kvadrat« stana u novoizgrađenom objektu, Villi Riviera, na mjestu bivšeg Zanatservisa u centru Opatije, stoji 10.000 eura, a recimo trenutačno najskuplji opatijski stan je onaj u Villi Arentz, za čiji se »kvadrat« traži nešto više od 10.000 eura, odnosno početna cijena stana od 83 »kvadrata« iznosi 1,1 milijun eura. Postoje ljudi koji su takve nekretnine spremni kupiti, a za ovaj najskuplji opatijski stan koji se nalazi u susjedstvu Ville Kremešek ponuđeno je milijun eura – rekao je Mandić.Saša Ivanišević, direktor »Opatija toursa«, jedne od najstarijih agencija za nekretnine na Opatijskoj rivijeri, preformulirao je pitanje o tome jesu li istaknute cijene za državne nekretnine realne.


Šanse za prodaju  tek 20 posto


– Teško je govoriti o realnoj cijeni nekretnina na tržištu. Treba postaviti pitanje mogu li se te nekretnine po toj cijeni prodati. Na našem području postoje nekretnine koje su se prodale daleko iznad cijene, ali i ispod cijene. S obzirom da se ovdje radi o javnom natječaju, nisam siguran da će Villa Kremešek, ali ni Villa Lovor, po ovoj cijeni naći kupca. Mislim da šanse da se ovi objekti na prvom natječaju prodaju nisu veće od 20 posto.


Dobro je u cijeloj priči da kupac u ovom slučaju kupuje i park u vlasništvu vile što u Opatiji nije čest slučaj. Na području grada postoje nekretnine koje bi mogle biti baza za usporedbu, a koje se ne prodaju ni brzo ni lako. Osim toga, uvijek kod kupovina ovakvih vila, koje su izrazito zapuštene, treba voditi računa o konačnom ulaganju jer adaptacija ovakvih »kvadrata« košta više nego izgradnja novih – rekao je Ivanišević koji smatra da će se cijena na drugom natječaju za Villu Kremešek sigurno nešto spustiti.


– Istina je da se vila nalazi na jednoj odličnoj lokaciji uz samo more, da raspolaže parkom, ali isto tako kvadratura objekta nije prevelika, zahtijeva kompletnu adaptaciju, a osim toga ne postoji ni prilaz za automobile objektu – zaključuje direktor opatijske tvrtke.