Napad na Vojak

Popularni vidikovac išaran sprejem: Stoljetna učkarska kula na meti vandala

Marina Kirigin

Foto PP Učka

Foto PP Učka



Nezapamćeni vandalizam dogodio se na Učki u noći sa subote na nedjelju. Kula na Vojaku, simbol Parka prirode Učka išarana je narančastim sprejem, a potpuno besmislene poruke (»Trst je naš«, »Pazin« i »Torca«) ostavili su zasada nepoznati počinitelji. Kričavim porukama išarani su različiti dijelovi ovog povijesnog lokaliteta, a čin je izazvao veliko negodovanje ne samo među djelatnicima Javne ustanove Park prirode Učka, već i među svim drugim zaljubljenicima u našu gorsku ljepoticu.


Tijekom jučerašnjeg dana sve je prijavljeno policiji, a Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka, potvrdio je da je riječ o nezapamćenom slučaju.– Na Učki radim već 15 godina i nikad do sada ovakvo što se nije dogodilo. Šokirani smo, rekao je Vasilić.


Kula na Vojaku, najvišem vrhu Učke (1.401 metar) izgrađena je daleke 1911. godine, još u doba Austro-Ugarske monarhije, i to zbog iznimno atraktivnog pogleda koji se pruža s ove točke ne samo na Istru te Kvarnerski zaljev s otocima, već i na okolne planine u Hrvatskoj, baš kao i na Alpe te susjednu Italiju.




Nakon proglašenja planinskog masiva Učke i dijela Ćićarije Parkom prirode Učka, kula na Vojaku postala je njegovim simbolom te se odnedavno nalazi i na logotipu JU Park prirode Učka kao njegov zaštitni znak. S ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine i duge tradicije pohoda na najviši vrh Učke, Javna ustanova Park prirode Učka u potpunosti je obnovila kulu prije desetak godina. Danas je kula uređena kao info-centar, suvenirnica i vidikovac koji uz postavljene teleskope otvara još bolji pogled na okolni krajolik i omiljeno je odredište domaćih i stranih turista. No, dok se s jedne strane puno ulaže u razvoj Učke i sadržaje koji bi privlačili goste, s druge strane se nažalost bilježe neprimjerena ponašanja.


– Kula stara 104 godine do sada nije doživjela ovakav tretman! Što reći nego sramotno i tužno, komentirali su ljubitelji prirode i svi koji vole Učku ovaj nemili incident.