Radnici traže plaće

SiK poziva DORH i USKOK da ispitaju gdje je nestao novac za TIBO

Orjana Antešić

Gordan Frlan, Marin Brajković, Bruno Bulić i Rajko Kutlača / Snimio Marko GRACIN

Gordan Frlan, Marin Brajković, Bruno Bulić i Rajko Kutlača / Snimio Marko GRACIN

Sada se radi o biti ili ne biti, u pitanju je gola egzistencija radnika i opstanak tvornice. Za TIBO više neće biti spasa jer će izgubiti potpisane ugovore, kazao je sindikalist Bruno Bulić



RIJEKA  Sindikat Istre i Kvarnera u TIBO-u sazvao je danas konferenciju za novinare kako bi Vladu, odnosno DUUDI i CERP još jednom oštro iskritizirali da ne ispunjavaju preuzete obveze. Predsjednik ovog sindikata Bruno Bulić i njegov kolega Rajko Kutlača kažu da  to imaju i »crno na bijelo«.


Riječ je o pisanom odgovoru kojeg potpisuje predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović na zastupničko pitanje Dragutina Lesara koji je tražio podatke o neisplati plaća u trgovačkim društvima u kojima je država većinski vlasnik.


– U pogledu isplate plaća trgovačkih društava u sastavu Grupe »3. maj« (MiD, TIBO) proizašlih temeljem Programa restrukturiranja iz svibnja 2013. godine, odobrenog od Europske komisije, i Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa u postupku provedbe Programa restrukturiranja brodogradilišta između RH – Ministarstva financija i Brodograđevne industrije »3. maj«  te odluke Vlade RH od 21. ožujka 2013. godine ističemo da samo u tim slučajevima postoji obveza Republike Hrvatske za isplatu plaća, stoji između ostalog u dopisu Pejnovića na zastupničko pitanje od 24. ožujka ove godine.   




Iz SiK-a su istaknuli kako im ovim štrajkom u matuljskoj tvornici brodske opreme, koji već traje gotovo punih mjesec dana,  nije cilj stvarati »cirkus«. Međutim, ako se i ovog tjedna ne dogodi ništa što će razriješiti agoniju ovih pogona i 83 radnika koji od ožujka nisu dobili plaću, Bulić je najavio da idući tjedan »tibovce« mogu očekivati u Zagrebu.


– Vrijeme istječe i vrlo brzo za TIBO više neće biti spasa jer će izgubiti potpisane ugovore. Rješenja još uvijek ima, to odgovorno tvrdim, pitanje je samo političke volje, poručio je Bulić.


Stav SiK-a je i da je u ovom trenutku bespredmetno tražiti odgovornost i ostavku aktualne Uprave TIBO-a.


– Sada se radi o biti ili ne biti, u pitanju je gola egzistencija radnika i opstanak tvornice. Sa time ćemo se pozabaviti kasnije, istaknuo je Bulić te dodao ako se već netko želi »napucavati« odgovornošću onda bi se, veli ovaj sindikalni čelnik, netko itekako trebao pozabaviti i ispitati što se dogodilo i kamo je završio novac poreznih obveznika koji je bio namijenjen oživljavanju dva društva koja su izdvojena iz sustava »3. maj«, TIBO i MiD,  koje je za AUDIO-a odnosno danas DUUDI-ja i CERP-a vodio isti čovjek – Kristijan Cvjetović.


Bulić je podsjetio kako je bivši predsjednik Nadzornog odbora TIBO-a podnio kaznenu prijavu protiv Cvjetovića, no do danas, dodao je, nema nikakvih odgovora.


– Očito je da postoje dodirljivi i oni koji to nisu, zaključio je Bulić, ne propustivši spomenuti kako ta kaznena prijava nije spriječila Cvjetovića da ovrši račun matuljske tvornice za stotinjak tisuća kuna na račun svoje otpremnine. Novinare su zanimali i drugi detalji oko načina na koji se trošilo 25 milijuna kuna koje je CERP kanalizirao prema TIBO-u, a Bulić je poručio kako je to pitanje za glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i ravnateljicu USKOK-a.