U subotu sjednica Predsjedništva

Seljaci ljutiti: HSS sutra napušta Domoljubnu koaliciju?

Zlatko Crnčec

Krešimir Beljak / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Krešimir Beljak / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Kako se može neslužbeno doznati, u HSS-u su jako ljuti zbog činjenice da ih nitko nije konzultirao oko izbora sudaca Ustavnog suda na što gledaju kao nastavak potpunog ignorantskog odnosa prema njima, kako vodstva HDZ-a tako i premijera Tihomira Oreškovića



ZAGREB  Predsjedništvo HSS-a na sjednici koja će se održati u subotu rapravljat će o odnosima u vladajućoj Domoljubnoj koaliciji, te nije nemoguće da bude donesena odluka da je seljaci napuste.


Kako se može neslužbeno doznati, u HSS-u su jako ljuti zbog činjenice da ih nitko nije konzultirao oko izbora sudaca Ustavnog suda na što gledaju kao nastavak potpunog ignorantskog odnosa prema njima, kako vodstva HDZ-a tako i premijera Tihomira Oreškovića.


– Recimo neki dan glavni tajnik HSPAS-a Pero Ćorić javno na televiziji govori o tome koji su to kandidati Domoljubne koalicije za ustavne suce. Koliko ja znam i HSS je dio Domoljubne koalicije, ali nas o tome nitko ništa nije pitao, kaže član vodstva HSS-a.




Zbog svega toga nije nemoguće da vodstvo HSS-a u subotu donese odluku o izlasku iz Domoljubne koalicije. U tom slučaju nije jasno bi li dva zastupnika HSS-a u Saboru poštovali tu odluku stranke. Posebni je problem navodno s donedavnim predsjednikom HSS-a Brankom Hrgom koji je u lošim odnosima s njegovim nasljednikom na čelu stranke Krešimirom Beljakom.


Nije jasno ni kako bi na izlazak iz Domoljubne kaolicije reagirao i drugi HSS-ov zastupnik Davor Vlaović, ali on je u Saboru tek zamjena za HDZ-ovca Božu Galića što znači da ga HDZ može u svakom trenutku izbaciti iz parlamenta.


U vodstvu HSS-a pokušat će dodatno razgovarati s Hrgom jer bi za stranku bila vrlo neugodna pozicija da nakon 26 godina izgubi parlamentarni status. Moguć je i skori razgovor Beljaka i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na kojem bi se pokušali izgladiti odnosi.