Podijeljene emocije

Mario Tokić: Dinamo ima individualnu kvalitetu, Rijeka snagu kolektiva

Ivana Vaupotić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



ZAGREB Mario Tokić je na početku svoje devetnaest godina duge karijere odigrao 151 službenu utakmicu za »Rijeku« od 1992. do 1998. godine, a zatim je kroz tri iduće sezone uknjižio i 92 nastupa za »Dinamo« u domaćim i međunarodnim natjecanjima. Uoči nedjeljnog derbija njegove emocije su podijeljene.


– Oba kluba su mi prirasla srcu. Na Kantridi sam postao igrač, i zato mi je posebno drago što je »Rijeka« preskočila »Hajduk« i bori se za trofeje. U »Dinamu« sam proveo tri lijepe godine i iskusio Ligu prvaka. Budući da sam u zadnjih 17-18 godina vezan za Zagreb, »Dinamo« mi je za nijansu bliži – kaže Tokić, koji od ove godine radi kao pomoćni trener u »Lokomotivi«.


Kolika je važnost derbija u kontekstu borbe za naslov prvaka?




– Mislim da si je »Rijeka« zakomplicirala tu utakmicu u završnici jesenskog dijela prvenstva. Tu su napravili nekoliko kikseva i ispustili bodovnu prednost koja bi im sada puno značila. Ovako je »Dinamo« u jako dobroj situaciji. Pobijedi li u nedjelju, pobjeći će »Rijeci« na pet bodova prednosti. U ovom trenutku to možda ne izgleda presudno, ali ne smijemo zaboraviti da »Rijeka« u iduća dva kola igra s »Hajdukom« i »Splitom«. Dožive li Riječani poraz u derbiju, naći će se u izuzetno nezahvalnoj poziciji.


Kako vidite raspored snaga u derbiju?


– Smatram da je najveća prednost »Dinama« u tome što bolje drže loptu i imaju više jakih individualaca koji mogu riješiti utakmicu kada ostatku momčadi ne ide. Snaga »Rijeke« leži u kolektivu, a tu se puno jače osjeti ako nekoliko igrača nije na potrebnoj razini. Gledajući individualno, Marin Tomasov je prva violina »Rijeke«. Ako ga »Dinamo« uspije zaustaviti, napravit će velik posao na putu prema pobjedi.


Možete li izdvojiti igrače koji bi mogli biti prevaga?– Kod »Dinama« su to Armin Hodžić i Junior Fernandes, a Hilal Soudani je također iznimno opasan ako je u pravom izdanju. Meni se jako sviđa i način na koji igra Domagoj Antolić, puno radi u veznom redu i često se priključuje završnici.  Mislim da »Rijeka«, osim Tomasova, može dosta očekivati i od Romana Bezjaka. Imponira mi to što on cijelu utakmicu neumorno radi za momčad, a u napadu stalno hvata liniju zaleđa i koristi svoju brzinu. Sada »Rijeka« ima prekaljenog internacionalca Marija Gavranovića koji je u stanju odigrati lucidan pas u dubinu i omogućiti Bezjaku bijeg prema golu.

Vaš nekadašnji suigrač Boško Balaban smatra da veliku priliku za »Rijeku« predstavlja to što se, kako je rekao, protiv »Dinama« okrenula cijela država. Kako vi gledate na to?


– Mislim da je to točno. Međutim, to bi mogao biti i dodatni motiv za igrače »Dinama«. Ovo govorim iz vlastitog iskustva, u svim svojim klubovima uvijek sam bio maksimalno motiviran kada su nas svi ostali htjeli skinuti. Neki pričaju i o zasićenju, ali sumnjam da bi se moglo dogoditi da u »Dinamu« nisu jednako gladni trofeja. Ta momčad se stalno mijenja, a novi igrači željni su uspjeha. Osim toga, i oni znaju da se kroz nastupe u Ligi prvaka lakše dolazi do kvalitetnog kluba u inozemstvu.


Kako onda vidite šanse »Rijeke« u borbi za naslov?


– Doveli su dosta novih igrača i još se slažu, kao i svi ostali prvoligaši. Sviđa mi se kako »Rijeka« izgleda, vidi se da ta igra ima glavu i rep i da momčad u svakom trenutku zna što želi. Ako »Rijeka« uspješno apsolvira nedjeljni derbi i iduća dva kola, naslov prvaka neće biti nedostižan. Mislim da će tu ključne biti utakmice s klubovima iz donjeg dijela lige, koji se u pravilu zatvore i čekaju nekakvu kontru. Takve utakmice »Dinamo« ipak lakše rješava zbog klase na individualnoj razini, a to se, na kraju krajeva, vidjelo i u jesen. Napravi li »Rijeka« pomak na tom polju, sigurno može do naslova prvaka.