Novi prijedlog

SDP uvodi preferencijsko glasovanje na konvenciji; Komadina: Očekivao sam ozbiljniji pristup, ali mi je drago ako sam motivirao kolege

Dražen Ciglenečki

NL arhiva

NL arhiva

Tako bi se onemogućio prostor za »inženjering« kojim su vodstva lokalnih organizacija birala sebi lojalne delegate, kaže Bauk



ZAGREB  Nakon što je model preferencijskog glasovanja uveden u izbore za Europski parlament a potom i za Sabor, sad će vjerojatno biti primijenjen i u unutarstranačkim izborima u SDP-u. O tome će odlučivati Predsjedništvo i u subotu Glavni odbor SDP-a, koji će donijeti odluku o izborima. A autor inicijative je Arsen Bauk koji ističe da stranački statut propisuje tek da Glavni odbor određuje način izbora članova SDP-ove konvencije, ali da trenutačno to ne regulira niti jedan akt SDP-a.


Veći utjecaj članova


– Predložit ću zato da se na toj razini primijeni pravilo preferencijskog glasovanja tako da svaki član stranke ima pravo preferencijski glasati za jednog kandidata koji će ga predstavljati na izbornoj konvenciji. Na taj bi se način onemogućio, ili bi se barem smanjio prostor za »inženjering« kojim su vodstva lokalnih organizacija birala sebi lojalne delegate na konvenciju, takozvana šalabahter demokracija. Povećao bi se, pak, utjecaj članova na izbor delegata konvencije. Time bi se postiglo da prođe i netko tko ima potporu dovoljnog broja članova, a možda nije po volji lokalnom vodstvu. Samo ta promjena značila bi veliki korak u demokratizaciji stranke i značajni korak u povećanju prava članova, a delegati konvencije bili bi pravi predstavnici članova, a ne vodstava njihove organizacije, rekao nam je Bauk.


 Podsjetimo, prije prošle konvencije nekoliko najjačih županijskih organizacija sklopilo je savezništvo, poslali su na konvenciju svoje delegate i oni su onda izabrali uglavnom unaprijed dogovorene potpredsjednike stranke, članove predsjedništva i glavnog odbora. Smisao Baukovog prijedloga je da se upravo to onemogući.




– To bi bio uvod i u promjene načina izbora ostalih tijela stranke, Glavnog odbora i Predsjedništva. Potrebno je dogovoriti »izborni prag« (na izborima za Sabor to je dest posto), a predlažem da to u SDP-u bude 50 posto plus jedan glas od broja članova koji je potreban za jednog delegata na konvenciji, rekao nam je Bauk.



 Kako je poznato, kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina objavio je naznaku svojih »Programskih smjernica za bolji SDP« u subotu, u kojima navodi sličan stav o unutarnjoj demokratizaciji, ali jasno je da je sada počela utrka u »naoružanju demokracijom« u SDP-u te svaki od kandidata želi imati svoj još ljepši i stariji demokratizacijski koncept.


Komadina je u svojim smjernicama definirao četiri stupa demokracije u stranci: prvo, proširenje modela »jedan čovjek-jedan glas«, uvedenog prije osam godina, i za ostale dužnosti u SDP-u; potom zalaganje za preferencijalno glasovanje stranačkih  organizacija za liste kandidata za predstavnička tijela u državi, kao što su npr. Sabor ili gradska vijeća; zatim otvaranje rasprave o stranačkim predizborima za kandidate za izvršnu vlast; te na kraju otvaranje stranačkog i javnog dijaloga o programu, politikama i statutu, u kojoj će svoj doprinos moći dati svi članovi, sve organizacije i progresivne snage u društvu. Sada, međutim, komentira ovu ideju na način da je za njega neozbiljno da mora komentirati nešto što još nije ni vidio ni čuo, osim putem medija.


– Drago mi je da se čitaju moji prijedlozi, to me veseli, jedino se pitam gdje su takvi prijedlozi bili ove četiri godine, od zadnje konvencije do danas. Utakmica samo što nije počela, a već se mijenjaju pravila. Očekivao sam ozbiljniji pristup, ali mi je drago ako sam svoje kolege uspio motivirati mojim objavljenim prijedlozima izmjena Statuta – kaže Zlatko Komadina.


On ne krije da ne podržava ovakve brzopotezne izmjene Statuta.


– U mojem programu koji će biti objavljen idućeg tjedna jasno će pisati da je potreban dijalog s članstvom i ljudima koji vjeruju u socijaldemokraciju. Promjena Statuta je proces koji mora biti raspravljen unutar stranke po organizacijama, i tek tada usvojen na konvenciji, a to se ne radi unutar izbornog procesa – upozorava Komadina.


U krugu njegovih suradnika ovakva ideja Milanoviću bliskih ljudi tumači se kao izraz panike i potez očajnika: »Sad kad je Komadina predložio promjene, sad je odjednom i Zoran Milanović za to«, kažu.



Politička volja


Za zadnju konvenciju, stranačke organizacije birale su delegate na način da je najmanje 15 članova biralo jednog delegata. U skladu s Baukovim prijedlogom bi, dakle, neki kandidat za delegata konvencije morao dobiti minimalno osam preferencijskih glasova u organizaciji s 15 članova. Inače, Bauk smatra da je načelo »jedan član – jedan glas«, prema kojem se bira predsjednika SDP-a već u ovim izborima moglo primijeniti za sva tijela stranke.


– To je moguće ako osim načelne postoji i stvarna politička volja, zaključuje Bauk. Kad bi konvencija SDP-a promijenila statut, već za tjedan ili dva svi članovi središnjih tijela stranke mogli bi se birati temeljem pravila »jedan član – jedan glas«.