Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Osim što se Bodulima i još uvijek brojnim turistima na štandovima nudi čitava lepeza najrazličitijih proizvoda domaćih uzgajivača smokava, čak 14 ugostiteljskih objekata na području Grada Krka idućih će dana posluživati maštovita slatka i slana jela temeljena na smokvi
Ondje se, naime, ovog vikenda (u mjeri u kojoj to organizatorima ali i sudionicima sad već tradicionalne manifestacije dozvole promjenjive vremenske prilike) održava 11. izdanje Dana smokava – gastropriredba koja, uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava, niti ove godine nije ostala bez niza onih pratećih, ništa manje vrijednih i zanimljivih edukativno-kreativnih te kulturno-zabavnih sadržaja.
Osim na Veloj placi, specijaliteti od smokava idućih će se dana moći kušati i u brojnim krčkim ugostiteljskim objektima. Svoje vještine i kreativnost u spravljanju takvih gastrodelicija pokazat će kulinarski znalci bistroa Politin, Caffetterije XVIII stoljeće, Case del Padrone, koktel bara Volsonis, konoba Maritim, Galija, Pud prevolt i Pud brest, Kuće Krčkog pršuta, pizzerije Mala vrata, restorana Karaka, Krk i hotela Marina te Trattorije Glavotok.
– Osim svega što su Krčanima i svim našim još uvijek prisutnim ljetnim posjetiteljima na našoj placi postavljenim štandovima ponudili sve brojniji i maštovitiji, redom domaći uzgajivači smokava i proizvođači proizvoda od tog voća, u čak četrnaest ugostiteljskih objekata na području Grada Krka idućih će se dana posluživati maštovita slatka i slana jela temeljena na plodu ove nutricionistički vrijedne i zdrave voćke – naglasila je Nataša Jurina, direktorica TU-a TZG-a Krka.
Predstavnica institucije koja je pokretač i organizator ovog hvale i pažnje vrijedna kasnoljetnog događanja ustvrdila je da će ljubitelji dobrog ića i pića diljem grada i njegove okolice u idućim danima »sezone smokava« moći guštati u smokvarskim delicijama poput kolača, torti ili sladoleda od smokava, sušenim smokavama na kremi od mascarponea i cimeta, krostatama sa smokvinim pekmezom, ali i jelima poput šurlica sa škampima i smokvama, steakova i bifteka u umaku od suhih smokava i sličnim gastrokreacijama.
Edukativni dio tradicionalne krčke smokvama posvećene manifestacije iznova je povjeren domaćem poljoprivrednom stručnjaku, dr. Željku Prgometu. On bi danas, (subota, 2. rujna) u prostoru koktel bara Volsonis s početkom od 17 sati trebao održati predavanje na temu smokvarstva, nakon kojeg će uslijediti i podjela smokvinih sadnica.
Za kulturno-zabavni dio programa koji je već tijekom prvog dana te vikend-manifestcije, nažalost, dobrano »presložilo« kišno i vjetrovito vrijeme, zaduženi su (ili će tek biti) članice i članovi Vokalne skupina Bona forma, klape Nono, KUD-ova Vrh i Punat te Gradske glazbe Krk koji su na Veloj placi u predvečernjim satima »nosili« glazbeno-plesni dodatak cjelodnevnih sajmovnih zbivanja.
Spomenimo i da su, u organizaciji lokalnih kreativaca, u sklopu Dana smokava organizirane i radionice posvećene izradi marmelade od smokava i keramičkih suvenira u obliku tog ploda, filcanju vune i izradi drvenih rukotvorina.