Snimio Marin ANIČIĆ
Zahtjevna lokacija između obalnog puta i glavne prometnice poremetila je rokove i planove. Stoga, kako bi se donekle spasila sezona, otvoren je preuređeni restoran, terasa i šest apartmana, a novosagrađeno krilo hotela s nizom sadržaja čeka jesen
OPATIJA Vruće i radno – takvo je bilo ljeto na gradilištu hotela Mali raj, na samoj granici između Opatije i Ičića. Dok su s jedne strane susjedi često prigovarali zbog ove investicije koja se zbog nepredviđenih okolnosti protegla kroz čitavu sezonu, s druge je strane poznati ugostitelj Mile Sesar, vlasnik objekta i investitor koji je želio »ostvariti san«, sve do nekoliko dana uoči blagdana Vele Gospe, umjesto u ugostiteljstvu u kojemu je »tata-mata«, većinu vremena provodio nadzirući rad majstora što, kako priznaje, »nije njegovo područje«.
Zahtjevna lokacija uz sam obalni put, a s druge strane tik uz glavnu prometnicu, usporila je radove do te mjere, da sve ono što je s optimizmom planirao priključiti opatijskim turističkim kretanjima već u lipnju ove godine – realizirat će se tek iza ljetne sezone, vjerojatno krajem listopada.
Dani su prolazili, ljeto je neumoljivo bilo tu, pritisak sa svih strana, a vjerna radna snaga koja je čitav niz godina uz poznatog opatijskog ugostitelja – čekala je početak rada dobro »napunjenih baterija«.
Stoga, kako bi se od sezone uspjelo spasiti ono što je u drugoj polovici kolovoza moguće, Mile Sesar i njegova ekipa odlučili su otvoriti kompletno preuređeni restoran, što je i učinjeno, te primiti prve goste u nekoliko apartmana »starog dijela« pansiona Mali raj.
Spašavanje sezone
– Investicija je krenula s malim zakašnjenjem i spletom okolnosti – realizacija projekta nije bila na vrijeme, niti prema našim planovima. Da bismo pokušali spasiti sezonu i sačuvati radna mjesta i ovu firmu, odlučili smo se za privremeno rješenje, tako da se jednim dijelom ovaj renovirani objekt otvorio, ali cijeli će Mali raj biti dovršen kompletno, s interijerom i svom opremom i sadržajima – vjerujem krajem listopada. Tada ćemo moći reći da je Mali raj konačno dobio »dušu«. U ovom trenutku su kompletno renovirani restoranski dio, kuhinja i terasa, gosti nam slobodno mogu doći, a može se prespavati u šest apartmana. Trudimo se koliko možemo, interesa ima, i ja se nadam da ćemo uspjeti barem djelomično spasiti sezonu. Želim da Mali raj bude jedan lijepi kutak za goste i za Opatijce, baš kako to i samo ime govori – otkrio je Sesar.
Kaže da mu je posljednjih dana ipak lakše jer se vidi da se kraj investicije primiče, a do sada mu je bilo jako teško jer nije znao je li bliže početku ili kraju zahtjevne priče.
Vjerno osoblje
– Sada ovdje nema više velike buke, dizalica, strojeva, ograničavanja prometa koje je ometalo normalan život i nailazilo na kritike. Nastojimo što manje smetati susjedima i kupačima, trudimo se da ne bude problema i da se nesuglasice ublaže, ali u konačnici, ako sve bude do kraja proteklo onako kako nam je bila želja i namjera – mislim da će novi Mali raj biti na čast Opatije i njezinog imena – izjavio je Sesar.
Unatoč svim poteškoćama koje su ga pratile, uspio je zadržati jezgru svoje tvrtke, znajući da su u ovome poslu za uspjeh više od svega važni – ljudi. Imati stalan kvalitetni personal – formula je za uspjeh u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu i »stari mačak« Mile Sesar sve to dobro zna.
– Mali Raj ima osoblje s iskustvom, stalan personal koji zna posao i kojega i gosti prepoznaju. Ako se jednoga dana dogodi da se ostane bez kvalitetnog osoblja, bez »jezgre firme« – teško je doći do novog. Do kvalitetnih kuhara i konobara se jako teško dolazi. No, srećom, kompletno je osoblje ostalo na okupu i sada svi zajedno želimo Mali raj »staviti na noge«. Zaposleno je 18 ljudi, a primat ću i novu radnu snagu kada svi kapaciteti budu u funkciji. Također, treba reći da ćemo biti otvoreni tijekom cijele godine, jer smatramo da Opatija mora živjeti 365 dana u godini – zaključio je Sesar.