Udruga Bukaleta

Ocjenjivanje krčkih vina: Mali vinari sve bliži velikima

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Krčka vinska scena napreduje velikim koracima, kaže predsjednik Udruge vinara »Bukaleta« Ivica Šamanić. Ovogodišnji šampion syrah Damira Jakovčića iz Omišlja



KRK U organizaciji Udruge vinara »Bukaleta«, udruženja koje okuplja brojne male vinare iz svih dijelova Krka, održano je osmo ocjenjivanje krčkih vina. Redovno godišnje okupljanje sve brojnijih i u vinarskom smislu i potkovanijih malih proizvođača vina, kaže predsjednik »Bukalete« Ivica Šamanić, ovog je puta održano u bašćanskom hotelu Corinthia gdje su sva svoja najrecentnija »tekuća postignuća« znalcima sommelierstva podastrli članovi te udruge, a prvi puta zajedno s njima i članovi one druge udruge otočnih vinara – »Žlahtine« koja okuplja i organizira i sve one veće, reći ćemo i profesionalnije proizvođače vina.


Ocjenjivačka komisija kojom je predsjedao Zdenko Ivanković, koju su, uz njega, još činili Ivanka Rosati, Goran Marmilić, Dominik Gršković i Ivan Katunar imala je priliku kušati i usporediti čak 81 uzorak vina, od čega je bilo 56 bijelih, 24 crna te jedno roze vino, nastavlja Šamanić, dodajući da krčka vinska scena kvalitativno napreduje, i to velikim koracima. Članica ocjenjivačke komisije, iskusna mr. sc. Ivanka Rosati u svom zaključnom očitovanju navodi da je i velika većina malih otočnih vinara uspjela kapitalizirati sve vremenske povoljnosti vinogradarsko-vinarske 2016. te da je, na radost i zadovoljstvo samih kušača, redom pretočila u osjetno kvalitetnija vina u ona prethodnih godina.



Zlatom su u kategoriji bijelih vina tako nagrađene graševine Marka Pranjića, Ivice Šamanića, vinarije Pavlović, Hrvoja Merkaša i Ivice Bogića, jednako kao i žlahtine Antona Katunara, Mladena Toljanića, Joška Grškovića i Damjana Polonija. Istim priznanjem ovjenčane su i malvazije Željka Toića i Zdravka Radovića kao i muškat žuti Antona Mrakovčića. U kategoriji crnih vina posebno je iskočio syrah Damira Jakovčića (koji je proglašen šampionom), a uz njega su zlatom još ovjenčani i merloti Antona Mrakovčića, Olega Frgačića, Borisa Mrakovčića i Ivice Toića, kao i cabernet souvignoni Željka Toića, Borisa Mrakovčića, Siniše Brusića te kupaža Antona Katunara. Zlatom nagrađeni rose proizveo je pak Boris Mrakovčić.





Kušače i ocjenjivače posebice se oduševile brojne lijepe i lepršave žlahtine, prepoznatljive istarske malvazije i muškati bijeli, ali jednako tako i vina od kontinetalnih sorti poput graševine, rajnskog rizlinga i souvignona bijelog. Naposljetku, titula šampiona ovogodišnje vinske smotre ponijelo je crno vino syrah kojeg je u svom podrumu proizveo Damir Jakovčić iz Omišlja. Osim njegova vina (iz berbe 2014.), zlatom je u kategoriji crnih vina ovjenčano još osam uzoraka dok je u kategoriji bijelih vina najsjanijim priznanjem, od kušača koji su ih ocjenjivali tzv. OIV metodom (koja se koristi na svim značajnijim međunarodnim ocjenjivanja op.a.), nagrađeno čak 13 vina. Zlatom je nagrađen i jedini rose predstavljen na ovoj smotri.


Sve u svemu, zadovoljni smo rezultatima ove akcije, ali i našeg ustrajnog rada kojim unatrag posljednjih godina vinsku scenu malih vinara, iz berbe u berbu, dižemo na višu razinu, zaključio je Ivica Šamanić.