Ugostitelji na mukama

Na Kvarneru nemoguće naći konobara i kuhara: ‘Ne možemo parirati plaćama u inozemstvu’

Marina Kirigin

Gosti stižu, a nema dovoljno kvalitetnih kadrova / Foto Damir Škomrlj

Gosti stižu, a nema dovoljno kvalitetnih kadrova / Foto Damir Škomrlj

Imam stalnu radnu snagu ali ne mogu parirati plaćama koje ti ljudi mogu zaraditi u inozemstvu. Tako je od mene otišlo već dvoje ljudi u Austriju. Treba im dva i pol sata vožnje do radnog mjesta, a uvjeti su im neusporedivo bolji, a posao manje stresan, kaže ugostitelj Igor Lončarica



OPATIJA, MATULJI, LOVRAN – Potraga još traje. Na burzi rada poslodavci traže više od 2.100 radnika u uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima, od toga u Primorsko-goranskoj županiji vlasnici ugostiteljskih objekata i trgovina nude još 253 radna mjesta. Za kvalitetu radne snage više se ni ne pita, svatko tko je spreman raditi, dobrodošao je – filozofija je to kojom se vode svi, posebno oni koji mjesecima traže kuhare, konobare, prodavače za rad u svojim restoranima, kafićima, trgovinama. Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vidljivo je da i dalje najveća potraga vlada za konobarima, zatim prodavačima, a onda i kuharima. Čistačice su isto »tražena roba« na tržištu rada, baš kao i pomoćni kuhari i kuhinjski radnici. Turistička sezona je krenula, prvi gosti već leže u »ligeštulima« na plažama diljem Jadrana, a neki ugostiteljski objekti upravo zbog nedostatka radne snage nisu u punoj funkciji.


Marićeva krivica


Igor Lončarica, vlasnik ugostiteljskog objekta »Štacion« u Matuljima u potrazi je za kuharom. Njegov dugogodišnji radnik u kuhinji nakon gotovo deset godina odlučio je pokrenuti svoj biznis, a vlasnika »Štaciona« ostavio je u velikim mukama. Pronaći kuhara danas je, kaže Lončarica, gotovo nemoguće, a o kvaliteti radne snage više se i ne govori.


– Od Mošćeničke Drage do Crikvenice svi »išću« kuhara. To je postao strašan problem jer su svi pobjegli raditi izvan Hrvatske. Moja oštarija radi tijekom cijele godine, turistička sezona nema utjecaj na moje poslovanje, imam stalnu radnu snagu, međutim uz sve to, ne mogu parirati plaćama koje ti ljudi mogu zaraditi u inozemstvu. Tako je od mene otišlo već dvoje ljudi u Austriju. Treba im dva i pol sata vožnje do radnog mjesta, a uvjeti su im neusporedivo bolji, a posao manje stresan. Volio bih kada bi svojim radnicima mogao dati veću plaću, ali je Zdravko Marić sa »svojim« PDV-om sve zakomplicirao. Prije kada je PDV bio 13 posto mogli smo investirati i ulagati u plaće radnika, a ovako smo zakopani – rekao je Lončarica i dodaje kako školovanih kadrova nema uopće, no kako su oni zadovoljni i s priučenim konobarima, zapravo zadovoljni sa svima onima koji žele raditi i naučiti raditi.


Niska cijena rada




Sanjin Pavinčić i njegova supruga Jadranka Henc Pavinčić više od mjesec dana tražili su konobare, kuhare, pomoćne kuhare za turističku sezonu za svoja dva ugostiteljska objekta u centru Lovrana, »Santa Mariju« i »Lovranski pub«.


– Do kvalitetnog, školovanog radnika jako je teško doći. Većina njih otišla je van. U ugostiteljskoj branši danas više nema stručnih ljudi. Tako je i kod nas. Naši su glavni sezonski radnici studenti s obližnjeg hotelijerskog fakulteta. Ima ih iz Slavonije, ali i domaćih, i pokazuju se kao izvrsni radnici. Jako smo njima zadovoljni. Mi smo uspjeli pronaći sve radnike za turističku sezonu međutim svi ostali jako se žale, ne mogu naći radnike jer je cijena rada relativno niska – rekla je Henc Pavinčić.


Vlasnik opatijske »Boćarije« i buffeta »Tennis« i dalje je u potrazi za konobarom i pomoćnim radnikom u kuhinji.


– Još uvijek nismo kompletni za sezonu, a iz tog razloga primoran sam zatvoriti kuhinje u oba moja objekta na jedan dan u tjednu. Imam stalne radnike u dva objekta koje rotiram, ali sada kada u sezoni trebam pojačanja jednostavno ne mogu pronaći nikoga. Na oglas se nitko ne javlja, a ako se netko i javi nije tražene struke – govori Kristijan Brajković, vlasnik dva ugostiteljska objekta u Opatiji koji baš kao i ostali sugovornici za ovakvu situaciju krivi državu koja nameće velike troškove što u konačnici utječe na plaće radnika koje stagniraju.


– Mladi ljudi, posebno oni koji znaju posao, zaista nemaju razloga ostati ovdje. Mi im nažalost ne možemo dati ni približnu plaću onoj koju mogu zaraditi vani kao kuhari i konobari – zaključio je Brajković.


Nedovoljne aktivnosti


Potraga za sezoncima započela je još protekle jeseni. Veliki hotelijeri su angažirano obilazili centre u cijeloj Hrvatskoj kako bi na vrijeme imali dovoljno sezonaca za ljeto 2017. godine. Nisu se samo obilazili zavodi za zapošljavanje, već i škole, fakulteti, organizirale su se prezentacije hotelskih kuća, no sve ove aktivnosti očito nisu bile dovoljne da se domaći čovjek odluči za sezonski rad u Hrvatskoj. Mnogi su mišljenja da je upravo kvarnerska regija izgubila najviše kvalitetne radne snage.


– Najviše smo uvučeni u Europu, najbliži smo mnogim turistima, a isto tako našem je čovjeku najbliže i najlakše, otići na rad u Austriju, Italiju, Njemačku… Domaći čovjek koji odlazi na rad u inozemstvo u našem slučaju ne napušta obitelj, jer ako primjerice radi na skijalištu u Austriji do kojeg mu treba oko tri sata vožnje, on svaki slobodan dan u tjednu može doći kući i vrijeme provoditi sa svojom obitelji – komentar je turističkog djelatnika koji govori u prilog velikoj seobi radne snage s druge strane hrvatske granice.