Priče s place

Obišli smo riječku tržnicu. Kraljica je ovaj put opet bila srdela, cijena joj je 2 do 4 eura

Vladimir Mrvoš



RIJEKA – Iako je jučerašnji dan bio kišan, tržnica je bila puna ljudi. Osim domaćih, našlo se i nešto stranaca, onako više u turističkom razgledu, nego u namjeri da nešto kupe, ali da su pridonijeli gužvi na placi – jesu.


Jagode su bile hit na »zelenom« dijelu tržnice, a cijene raznolike. Mogle su se kupiti za 4,5 eura po kilogramu, ali i za 3 eura za pola kilograma u već pripremljenim košaricama. Da je na svakom štandu s jagodama pisalo isto – domaće i slatke, ne treba ni govoriti. Na tržnici ponovo susrećemo našeg poznanika Robija kojeg mama redovito šalje na placu, po mladi češnjak, jer takvog nema u trgovačkim centrima.


– Mama želi onaj sa špičastim vrhom, a ne s ravnim, objašnjava nam Robi i nalazi ga za 1,5 eura po macu.




Kaže da planira kupiti i srdele, jer ih doma jedu bar dvaput tjedno, a sad ih dosta ima u ponudi. Nije mu bio problem naći traženo jer ribarnica je bila puna plave ribe. Najveća potražnja je bila za srdelama i inćunima. Cijene inćuna su iznosile od 4 do 5 eura, iako ima i skupljih i jeftinijih, dok su cijene srdela tađođer varirale pa su se mogle naći od 2 do 4 eura. Orade su imale izuzetno velik raspon u cijeni. Kilogram se mogao kupiti za 10, ali i za 25 eura, pa i više. Cijene oslića kretale su se od 12 do 20 eura. Ljubitelji škampi mogli su odabrati one od 25, no i one od 45 eura, a za kozice se trebalo izdvojiti od 10 do 30 eura.


– Stavljate li Visine kapi u oči riba, da izgledaju svježe, dobacuje veseli prolaznik jednoj prodavačici onako u šali, ali njezin mrki pogled govori da nije za šalu.


No, vratimo se mi Robiju koji se odlučio za tri kile srdela. Pola će pripremiti za ručak, a pola ostaviti za idući tjedan.


– Da nam cijela kuća ne »smrdi«, ne frigamo ih, već ih pečemo u pećnici s krumpirom, a nekad i batatom i povrćem, objašnjava nam Robi, te kaže da srdele pošpricaju specijalnim spejom, mješavinom maslinovog ulja s češnjakom i začinima te posipaju krušnim mrvicama, pa tako peku oko 30 minuta. I naravno, sve se servira uz obavezni – mladi češnjak.