Znao je Popaj

Zašto biste češće trebali jesti špinat: Najmanje je 6 zdravstveno dokazanih razloga za to

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Špinat nije bez razloga supernamirnica – bogat je hranjivim tvarima, lako se priprema i možete ga dodati gotovo svakom jelu.

Možda više nije u centru pozornosti kao kelj, ali špinat ostaje zeleni klasik kojem se mnogi vraćaju – i to s razlogom. Pristupačan je, brzo se priprema, nježnog je okusa i ne zahtijeva kulinarski talent da biste ga uključili u svakodnevnu prehranu.


Iako trendovi poput grickanja sirovog špinata radi suzbijanja apetita još nemaju znanstvenu podlogu, špinat se može pohvaliti nizom drugih, znanstveno potvrđenih dobrobiti.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Brost Farms (@brostfarms)



Što sve sadrži špinat?


Dvije šake sirovog špinata (oko 2 šalice) osiguravaju više od 10 % dnevnih potreba za vitaminima A, C i K, folatom, magnezijem i željezom. Uz to sadrži i 1,4 grama vlakana.


Obiluje biljnim spojevima koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje – poput luteina, zeaksantina, nitrata i kvercetina, poznatih po svojoj ulozi u zaštiti vida, zdravlju srca i smanjenju upalnih procesa.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli MINIMALIST BAKER (@minimalistbaker)



Šest razloga da špinat češće bude na vašem tanjuru


Puno hranjivih tvari – vrlo malo kalorija


Dvije šalice sirovog špinata sadrže samo 14 kalorija. To ga čini savršenim izborom ako želite smanjiti unos kalorija, a istovremeno obogatiti prehranu.
Sadrži hranjive tvari koje nam često nedostaju


Željezo, magnezij i vlakna – nutrijenti koje mnogi ne unose u dovoljnim količinama – u špinatu su u obilju. Željezo je ključno za prijenos kisika u tijelu, magnezij za zdravlje kostiju i mišića, a vlakna doprinose zdravlju probave, regulaciji kolesterola i prevenciji raka debelog crijeva.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Blogthevlog (@blogthevlog)



Može pomoći u prevenciji masne jetre


Promatračka istraživanja pokazuju da osobe koje redovito konzumiraju špinat imaju manji rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre. Ova bolest pogađa sve veći broj ljudi i povezana je s povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Pomaže zdravlju srca


Špinat je bogat prirodnim nitratima koji povećavaju proizvodnju dušikovog oksida u tijelu – tvari koja opušta krvne žile i pomaže snižavanju krvnog tlaka. Time pozitivno djeluje na elastičnost arterija i zdravlje krvožilnog sustava.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Lunches + Littles (@lunchesandlittles)



Može štititi vid


Redovita konzumacija špinata povezuje se s manjim rizikom od razvoja makularne degeneracije, jednog od vodećih uzroka gubitka vida. Lutein iz špinata djeluje kao prirodni filter za štetnu plavu svjetlost i pomaže u očuvanju žute pjege oka.


Štiti stanice od oksidativnog stresa


Antioksidansi iz špinata bore se protiv slobodnih radikala i oksidativnog oštećenja stanica, što može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Seed Savers Exchange (@seed_savers_exchange)



Kako lakše uvrstiti špinat u prehranu?


Zahvaljujući blagom okusu i mekanoj teksturi, špinat se lako uklapa u različita jela. Možete ga dodati u:


  • Smoothieje
  • Juhe
  • Tjesteninu i umake
  • Popečke, omlete i čak muffine

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Hannah (@hannahmaieats)



Ako vam ideja o špinatu u omiljenom jelu još uvijek nije privlačna, počnite s malim količinama i sitno ga nasjeckajte. Tako će se bolje uklopiti u strukturu jela, a vi ćete neprimjetno unijeti više hranjivih tvari.


Ako tražite jednostavan način da ojačate tijelo iznutra – špinat je sjajan početak. Nježan je za želudac, pun hranjivih tvari i prilagodljiv svakom ukusu. Neka vam postane zeleni saveznik u kuhinji – i zdravlju.