Prirodna njega

Jabučni ocat je tajna sjajne i zdrave kose

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Eliksir za snažnu kosu

Kosa je mnogima od nas svetinja. Trudimo se da izgleda što zdravije, njegovanije i sjajnije. U potrazi za idealnom njegom, prošli smo kroz brojne šampone, regeneratora, tretmane i ulja, često bez željenih rezultata.


No, ponekad je odgovor u najjednostavnijem mogućem rješenju – onome što se već nalazi u našim kuhinjama. Upravo takav status ima jabučni ocat, čija se učinkovitost u njezi kose prenosi generacijama.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli FARINA (@farinaopoku)



Što je zapravo jabučni ocat?


Jabučni ocat dobiva se fermentacijom jabuka i karakterizira ga kiselkasti, blago voćni okus. No ono što ga čini posebno zanimljivim nisu samo gastronomske karakteristike, već bogatstvo sastojaka poput octene kiseline, enzima, vitamina i minerala.


Zahvaljujući tom snažnom spoju, koristi se i kao prirodna pomoć kod probave, ubrzavanja metabolizma, regulacije šećera u krvi, pa čak i mršavljenja. No vanjska primjena, posebno u njezi kože i kose, postaje sve popularnija upravo zbog dokazanih učinaka.



Zašto je jabučni ocat tako dobar za kosu?


Tajna jabučnog octa krije se u njegovom sastavu. Riječ je o pravoj maloj riznici elemenata. Kalij, kalcij, magnezij, željezo, fluor, cink, ali i brojni vitamini i organske kiseline. U tom spoju nalazimo ono što kosi daje zdravlje, otpornost i prirodan sjaj.


Učinak jabučnog octa nije trenutan. Potrebno je malo strpljenja i redovita primjena, no rezultati će, bez sumnje, doći. Jedna od njegovih najpoznatijih prednosti je borba protiv masne kose. Ocat pomaže uravnotežiti pH vlasišta, što regulira lučenje sebuma, pa se kosa manje masti, a razmak između pranja može se produžiti. Kosa tako dulje ostaje svježa i lepršava.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Hairchannel Bea Uty (@beautyhairchannel)



Tu je i pomoć u borbi protiv ispucalih vrhova. Kiselina iz octa s vremenom zaglađuje vlas te smanjuje pucanje i lomljenje kose, što je osobito važno za one koji žele uzgojiti dužu, zdraviju kosu.


Zanimljivo je da jabučni ocat ima i izniman učinak čišćenja. Uklanja ostatke proizvoda za stiliziranje poput gela, laka ili suhog šampona, a istovremeno sprječava negativan učinak kamenca iz vode. Ima i antibakterijska i antigljivična svojstva pa je od velike pomoći osobama koje pate od osjetljivog, svrbežnog ili upaljenog vlasišta. Uz sve to, smanjuje i perut.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli LAURA ZEMLICKAITĖ l UGC (@zemlickaite)



Dodatni benefit? Pomaže kod rasta kose. Temeljitim čišćenjem odčepljuje pore na vlasištu, što omogućuje kosi da raste jača i zdravija, a u nekim slučajevima može i vidljivo smanjiti ispadanje kose, osim kada je riječ o genetski uzrokovanom gubitku.


Ne smijemo zaboraviti ni vizualni učinak: kosa izgleda zdravije, lakše se raščešljava i dobiva predivan prirodni sjaj. A kao bonus, ocat može čak i blago posvijetliti kosu – potpuno prirodno.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli 𝐀𝐘𝐋𝐈𝐍 (@yln.cnr)



Kako pravilno koristiti jabučni ocat za kosu


Kako biste uistinu iskoristili sve prednosti jabučnog octa, važno je pravilno ga primjenjivati. Nikako se ne preporučuje korištenje čistog, nerazrijeđenog octa jer koncentracija kiseline može nadražiti vlasište i oštetiti kosu.


Pravilna primjena uključuje razrjeđivanje: u 500 ml vode dodajte otprilike 50 ml jabučnog octa. Nakon pranja kose šamponom, pripremljenu otopinu lagano umasirajte u kosu, od korijena do vrhova. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim temeljito isperite hladnom vodom. Postupak možete ponavljati pri svakom pranju kose.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Emily Kent (@emilyrosekent_)



Kako se kosa s vremenom navikava na kiselinu, omjer možete postupno prilagoditi i učiniti ispiranje nešto koncentriranijim. I da, miris možda neće biti najugodniji na početku, ali nemojte da Vas to obeshrabri. Dugoročno gledano, Vaša kosa će Vam biti zahvalna, sjajnija, zdravija i otpornija nego ikad prije.