Alternativa

Savjeti i trikovi za prirodno bojanje uskrsnih jaja

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Postoji mnoštvo prirodnih alternativa za bojenje jaja kojima ćete svojim pisanicama dati poseban osobni pečat

Prirodno bojenje uskrsnih jaja je divna tradicija – jednostavno, bez kemikalija i u jako lijepim, zemljanim tonovima. Postoji mnoštvo prirodnih alternativa za bojenje jaja kojima ćete svojim pisanicama dati poseban osobni pečat i pritom se dobro zabaviti pa predlažemo nekoliko trikova za pretvaranje običnog jajeta u pisanicu.


Prije bojenja napravite pripremu tako što ćete izvaditi jaja iz hladnjaka i držati ih na sobnoj temperaturi. Pripremite sol, lonac za boju i rukavice. Jaja stavite da se kuhaju – prelijte ih hladnom vodom u koju ćete dodati žlicu soli da ne bi puknula prilikom kuhanja.


Kada se skuhaju, očistite ih spužvicom i octom da bi se boja što bolje primila.


Ružičastu boju jaja možete dobiti od cikle tako da zakuhate litru vode, dodate žlicu soli i u proključalu vodu dodate 800 grama cikle. Jaja dodajte kada se smjesa sa ciklom ohladi i potom ih ostavite u kutiji za jaja da se osuše.


Ako želite ljubičasta jaja, možete ih bojiti u crnom vinu. Učinit ćete to tako što ćete staviti jaja u lonac i potom uliti vino u količini koja će prekriti sva jaja stavljena u lonac. Kuhajte na laganoj temperaturi petnaestak minuta i nemojte ih okretati.


Nakon kuhanja, ostavite ih u zdjeli da se ohlade, a tek potom ih stavite u kutiju za jaja da se potpuno osuše.


Svjetlozelene i zelene pisanice možete dobiti od zelenog čaja i listova kadulje. Prvo ćete zakuhati pola litre vode u kojoj ćete prokuhati vrećicu zelenog čaja i pola žličice mljevenih listova kadulje. Jaja ćete staviti u rashlađenu otopinu, a potom na karton da se osuše.


Tamnije zelene pisanice dobit ćete u kombinaciji sa špinatom. Zakuhat ćete litru vode, dodati žlicu soli i kada voda proključa, ubaciti šaku špinata. Jaja ponovno ostavljate u rashlađenoj otopini prije nego ih složite da se suše na karton.


JOŠ BOJA

Plava – ljubičasti kupus – 2 šalice kupusa + 4 šalice vode


Žuta – kurkuma u prahu – 2 žlice kurkume + 4 šalice vode


Smeđa – crni čaj ili kava – 3-4 vrećice čaja ili 2 žlice kave


Foto: iStock

Ideje i trikovi za prirodno ukrašavanje


1. botanička jaja


Što treba: svježi listići (peršin, djetelina, kopriva, sitni listić s drveta…), stare najlonke ili tanka čarapa, škarice i konac


Kako: na sirovo jaje staviti vlažan listić da se zalijepi, omotati jaje u komad najlonke, zategnuti da listić ostane priljubljen, zavezati koncem, kuhati jaje direktno u prirodnoj boji (npr. crveni luk, kupus), nakon bojenja pažljivo skinuti najlonku i listić


2. geometrijski uzorci


Što treba: gumice (za kosu ili male elastične), maskirna traka ili ljepiva traka


Kako: omotati gumice oko jaja u raznim smjerovima ili zalijepiti trakice u uzorcima, takvo jaje kuhati u prirodnoj boji, skinuti gumice ili traku i ostat će bijeli uzorak


3. crtanje voskom


Što treba: svijeća ili pčelinji vosak, čačkalica, štapić, tanki kist


Kako: na čisto kuhano jaje nanijeti vosak gdje ga ne želite obojiti, umočiti jaje u boju, kad se osuši, lagano otopite vosak (sušilo za kosu, toplina ruke, pažljivo s nožićem) i ostat će šare u originalnoj boji jajeta


4. tie-dye efekt s maramicama i začinima


Što treba: papirnate maramice, razni začini (kurkuma, paprika, borovnica, kava), ocat i voda, gumice


Kako: umotati jaje u maramicu, posipati različite boje začina po vanjskom sloju, lagano poškropiti mješavinom octa i vode i pustiti da se suši. Skinuti kad se potpuno osuši.


NIŠTA BEZ LUKA

Tradicionalno bojenje pisanica uključuje luk i najlonke, a rezultat su klasične pisanice. Trebat će vam ljuske crvenog luka, jaja, najlonke, špaga i listovi raznih trava (poput peršina). U lonac stavite 2-3 šake ljuski crvenog luka i zalijte vodom.


Odrežite komade najlonki i na jaje složite biljku pa sve obložite najlonkom i zavežite špagom. U vodu s ljuskom složite tako pripremljena jaja i kuhajte desetak minuta. Ostavite jaja da se ohlade u loncu, a potom maknite najlonke i biljke.


Tradicionalno se premazuju slaninom za dodatni sjaj, ali možete ih premazati i uljem.


Foto: iStock