U humanitarnom tonu

Nova RI Gastro sezona: Šparoga na pedesetak (ne)mogućih načina

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sav prihod od prodaje delicija namijenjen je akciji Humanitarne udruge »Riječko srce« za Odjel onkologije i hematologije Dječje bolnice Kantrida



RIJEKA Nova Ri gastro sezona u organizaciji Turističke zajednice Rijeke i ugostitelja riječkog prstena je počela, i to u humanitarnom tonu. Sinoć ispred HNK Ivana pl. Zajca deset ugostitelja s riječkog područja ispričalo je svoju Gourmet priču o delicijama čiji je glavni sastojak bila šparoga.


Maštovitost chefova kuhinja nadišla je svako pripremanje šparoga kod kuće i svaku misao o tome kako je pripremiti; ovu su proljetnu namirnicu građanima ponudili na barem pedesetak načina i u naizgled nemogućim kombinacijama, a građani su jedva odlučili što i s kojeg stola odabrati.


Gourmet priča je u potpunosti poklon riječkih ugostitelja koji doniraju svoje gastrokreacije, a oni ugostitelji koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati u ovoj lijepoj priči pred »Zajcom«, sredstva su uplatiti izravno na račun udruge »Riječko srce«. Naime, porcija je za građane koštala simboličnih 10 kuna, a sav prihod od prodaje delicija namijenjen je akciji Humanitarne udruge »Riječko srce« za Odjel onkologije i hematologije Dječje bolnice Kantrida. A prihod je bio i više nego dobar – 3.210 kuna. Dobrog gastrodoživljaja nema bez vina, a za to se pobrinula i vino donirala Udruga vinara Žlahtina koju čine Vinarija Pavlomir, PZ Vrbnik, Vinarija Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Nada i Vinarija Toljanić.




Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Okupljene građane, nadamo se i pokojeg turista, kroz program je vodila Lena Stojiljković, a u glazbenom dijelu nastupili su Melanija Acoustic Trio. Nakon Gourmet priče uslijedio je koncert »Gloria« u izvedbi orkestra, zbora i solista Opere HNK Ivan pl. Zajca.


Svoje specijalitete građanima su sinoć nudili restorani Bar Bar, Brasserie As, Aerosteak, Kostrenka, Maslina na Zelenom trgu, Porto Grillo, Kamov, Continental, Morčić i Ronjgi.


Nakon sinoćnjeg uvoda, manifestacija Ri gastro bit će posvećena šparogi do 26. travnja, a razdoblje je to u kojemu će ugostitelji Rijeke i okolice nuditi maštovite, fine, ali i cijenom pristupačne delicije. U Ri gastro – Tjednu šparoga sudjelovat će Bar Bar, restoran Aerosteak, bistro restoran Kostrenka, bistro pizzeria Maslina na Zelenom trgu, bistro Placa 51, bistro La Rose, konoba Blato, Belgian Beer Café – Brasserie As, restoran hotela Continental, konoba Feral, restoran Gardens, restoran Porto Grillo, À la carte Restaurant Kamov, konoba Na kantunu, restoran Mladenka, konoba Nebuloza, restoran konoba Municipium, restoran Botel Marina, restoran Morčić, restoran Ronjgi, konoba Tarsa te Udruga vinara Žlahtina, a njihovi meniji dostupni su na web stranicama TZG Rijeke.