
Svježinu na tanjuru donijet će vam neodoljivi spoj okusa
povezane vijesti
KREMASTA SALATA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min
Sastojci:
- 2 krastavca
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- 3 žlice vinskog octa
- 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
- 1 žličica šećera
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 luka
- sol i papar, po ukusu
Priprema: Krastavac i luk tanko narežite. Krastavce možete narezati gulilicom za povrće. Pomiješajte kiselo vrhnje, vinski ocat, šećer, češnjak u prahu i svježi kopar u posudi. Umutite sve sastojke dok se temeljito ne izmiješaju. Stavite kriške krastavca i luka u zdjelu s preljevom. Začinite solju i paprom po ukusu, promiješajte i poslužite.
Foto: iStock
AZIJSKA SALATA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 minuta
Sastojci:
- 2 veća krastavca (ili 4 manja)
- 1/4 šalice rižinog octa
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 žlica meda
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 žličica čilija
- 2 žlice sezama
- 2 mlada luka
- sol
Priprema: Krastavce i mladi luk narežite na kolutiće, ostale sastojke umutite dok se temeljito ne izmiješaju, te prelijete krastavce i mladi luk te dobro promiješajte i poslužite.
Foto: iStock
TZATZIKI
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min pripreme + hlađenje
Sastojci:
- 2 krastavca (srednje veličine)
- 400 ml grčkog jogurta
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- malo limunovog soka
- sol i papar
- menta
Priprema: Krastavce dobro oprati, oguliti, ukloniti sjemenke (izdubiti kašičicom) i izribati na krupno. Naribani krastavac ostaviti da malo odstoji, pa što bolje ocijediti od viška tekućine. U posudi sjediniti jogurt sa sitno nasjeckanim češnjakom, ocijeđenim krastavcima i začinima.
Zatim, dodati maslinovo ulje, limunov sok i sve sjediniti. Pripremljenu salatu pokriti i ostaviti u frižider na nekoliko sati prije serviranja.
Foto: iStock
KOREJSKI KIMCHI
Težina: srednje
Vrijeme: 1 sat pripreme, 1-7 dana fermentacije
Sastojci:
- 5-6 manjih tvrdih krastavaca (najbolji su oni “pickling” tipa)
- 1,5 žlica krupne soli
- 500 ml vode
- 1 mrkva (narezana na tanke trakice)
- 5 stabljika mladog luka (tankih, narezanih po dužini)
- 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana ili zgnječena)
- 1 žlica ribanog đumbira
- 2 žlice gochugarua (korejski čili u prahu, ili manje za blažu verziju)
- 1 žličica šećera
- 1 žlica ribljeg umaka (ili soja umaka za vegansku verziju)
- 1 žlica sezamovih sjemenki (po želji)
Priprema: Krastavce operite i napravite im križasti rez (ali ne do kraja) tako da ih možeš otvoriti kao “džep”. Umiješajte sol u vodi i prelijte krastavce (ili ih posolite izravno unutar svakog “džepa”). Ostaviti ih tako od 30 do 60 minuta da omekšaju i otpuste vodu.
Zatim ih isperite i ocijedite. Za punjenje sve sastojke pomiješajte u zdjeli. Ako volite jako pikantno, dodajte još gochugarua. Možete dodati i malo ribane jabuke ili kruške za slatkoću. Pažljivo raširite svaki krastavac i napunite ga smjesom.
Ne treba pretjerivati, samo koliko stane, a da se ne raspadne. Za fermentaciju posložite punjene krastavce u čistu staklenku ili plastičnu posudu. Lagano ih pritisnite, labavo pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 1 dan ako je toplo (ili 2 dana ako je hladnije).
Nakon toga prebacite u hladnjak. Najbolje je jesti nakon 3 dana fermentacije u hladnjaku, ali možete i ranije.
Foto: iStock