Recept

Svilenkasti humus sa češnjakom savršen je uz pitta kruščiće

Life

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Kuhanje češnjaka osigurava njegov nježan okus, bez oštrine koju ponekad možete pronaći

Ako volite svoj humus svilenkasto gladak, ovo je recept za vas! Ključno je temeljito skuhati slanutak sa sodom bikarbonom koja pomaže omekšati kožicu.


Kuhanje češnjaka također osigurava da ćete dobiti njegov nježan okus, bez oštrine koju ponekad možete pronaći, piše BBC Food.


Sastojci


  • 400 g limenog slanutka, ocijeđenog i opranog
  • 1⁄2 žličice sode bikarbone
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 75 g tahinija
  • 1⁄2 žličice soli, plus dodatno po želji
  • pitta kruh (po želji)

Za preljev


  • 30 g maslaca
  • 3 češnja češnjaka, sitno narezana
  • 1 žličica dimljene paprike

Priprema


Stavite slanutak u lonac i prelijte hladnom vodom. Dodajte sodu bikarbonu i češnjak te kuhajte 15-20 minuta dok slanutak ne omekša. Ocijedite u zdjelu i sačuvajte tekućinu od kuhanja.


Dodajte slanutak i češnjak u kuhinjski procesor s limunovim sokom. Miješajte na velikoj brzini i polako ulijevajte tahini. Nastavite miksati dok hummus ne postane izuzetno svilenkasto gladak, dodajući malo tekućine od kuhanja ako je potrebno da olabavite konzistenciju.


Posolite po ukusu i ostavite sa strane da se ohladi.


Za preljev otopite maslac u loncu na srednje jakoj vatri. Pržite češnjak na maslacu 2-3 minute dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Umiješajte papriku i pržite još minutu.


Prebacite humus u zdjelu za posluživanje i pokapajte ga preljevom. Poslužite s pitta kruščićima.