Veoma ukusno!

Tri načina kako iskoristiti zrele banane, a da nije banana kruh

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Definitivno nisu za baciti jer od njih možete napraviti preukusne deserte

(Pre)zrele banane prilično su česta stvar u većini kućanstava.


Iako nisu naročito fine za jesti same po sebi jer uvelike promijene strukturu i okus, definitivno nisu za baciti jer od njih možete napraviti preukusne deserte – a da to nije banana kruh!


Palačinke



Foto: Pexels

Sastojci:


  • 120 g višenamjenskog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice soli
  • 1 i pol veća zrela banana
  • 1 veće jaje
  • 175 ml mlijeka

Priprema:


U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.


U drugoj, većoj zdjeli, tucite zajedno bananu i jaje dok se ne sjedine. Umiješajte mlijeko, a zatim umiješajte suhe sastojke. Tijesto će biti malo grudičasto.


Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri te dodajte vrlo malo ulja.


Pomoću mjerne posude ulijte 3-4 kruga tijesta u tavu. Pecite dok se palačinke ne napuhnu na vrhu i ne porumene na dnu, 2-3 minute, zatim ih okrenite i pecite s druge strane dok se ne dignu i ispeku, još par minuta. Poslužite po želji s namazom od čokolade, marmeladom, javorovim sirupom…


Muffini s bananom i komadićima čokolade



Foto: Pexels

Sastojci:


  • 190 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • oko 4 srednje ili 3 velike zrele banane
  • 85 g neslanog otopljenog maslaca
  • 135 g šećera
  • 1 veće jaje, sobne temperature
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 2 žlice (30 ml) mlijeka
  • nasjeckani orasi, pekan orasi ili komadići čokolade, po želji

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 220°C i pripremite kalup za 12 muffina koji ćete obložiti s papirnatim čašicama ili namazati s malo ulja.


Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić u srednjoj posudi i ostavite sa strane.


U velikoj zdjeli ili u zdjeli samostojećeg miksera zgnječite banane. Na srednjoj brzini istucite ili umutite otopljeni maslac, smeđi šećer, jaje, ekstrakt vanilije i mlijeko.


Ulijte suhe sastojke u mokre, a zatim tucite dok se ne sjedine. Ako dodajete orahe ili komadiće čokolade, dodajte i njih.


Tijesto će biti gusto! Žlicom stavite tijesto u kalupe, te ih napunite do vrha.


Pecite 5 minuta, a zatim, držeći muffine u pećnici, smanjite temperaturu pećnice na 180°C.


Pecite dodatnih 16-18 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.


Pustite muffine da se ohlade 5 minuta u kalupu, a zatim ih premjestite na žičanu rešetku za hlađenje.


Sladoled od banane



Foto: Pexels

Sastojci:


  • 2 zrele oguljene banane, narezane na komade i smrznute
  • 2 -4 žlice mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:


Stavite smrznute banane u multipraktik i ispasirajte, dodajući ekstrakt vanilije i samo nekoliko žlica mlijeka kako biste “sladoledu” od banane dali meku teksturu za posluživanje.


Poslužite u kornetu, u parfe čaši s voćem ili kao sladoledni kolač s čokoladnim sirupom.