Proljeće na tanjuru

Imamo recept za neodoljive njoke od bundeve u umaku od kadulje

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Postoji tajna njihove mekoće i idealne teksture, a zove se ricotta...

Neodoljivo meki domaći njoki od bundeve, zlatno smeđi izvana i okupani jednostavnim ali preukusnim umakom od kadulje s maslacem… Moramo li pisati razloge zašto ih trebate isprobati?


Ove jednostavne njoke od bundeve je, vjerno tom pridjevu, zaista lako napraviti, a vaše kulinarske vještine ne moraju biti na nikakvoj zavidnoj razini – iako, neki će zbog okusa vjerojatno pomisliti da jesu.


Postoji tajna njihove mekoće i idealne teksture, a zove se ricotta


Sastojci


Za njoke:


  • 300 g svježe bundeve, kuhane na pari ili kuhane, a zatim pasirane
  • 125 g ricotte
  • 150 g glatkog brašna, plus još za posipanje
  • 45 g parmezana, sitno naribanog
  • 1 jaje
  • 1/4 žličice soli
  • crni papar

Za umak od kadulje:


  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • 20 svježih listova kadulje

Priprema


Pasiranu bundevu stavite u zdjelu i dodajte ricottu, jaje, sol i papar i dobro promiješajte kuhačom.


Dodajte zatim preostale sastojke i ponovno dobro izmiješajte – trebali biste dobiti mekano tijesto.


Pobrašnite radnu površinu, izmijesite tijesto, pospite ga brašnom i oblikujte ga duguljasto, pa ga izrežite na šest komada.


Svaki komad razvaljajte da izgleda poput užadi i izrežite na male komadiće.


Zakuhajte veliki lonac vode i ubacite njoke u vodu, te kuhajte minutu ili dok svi njoki ne isplivaju na površinu (znači da su kuhani), a zatim ih ocijedite.


U međuvremenu, otopite žličicu maslaca i ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.


Dodajte njoke i kuhajte tresući tavu dok njoki tek ne počnu dobivati ​​smeđu boju.


Dodajte preostali maslac, a kad se rastopi dodajte listiće kadulje.


Promiješajte i kuhajte par minuta ili dok njoki ne porumene, kadulja postane hrskava, a maslac lagano porumeni.


Dodajte sol ako ste koristili neslani maslac.


Poslužite odmah, poručuje RecipeTinEats.