
Foto Twitter/ X
Istraživači su analizirali pet marki sintetičkih žvakaćih guma i pet prirodnih žvakaćih guma. "Bilo je iznenađujuće otkriti da je mikroplastika prisutna u izobilju u obje vrste žvakaćih guma", rekla je Lisa Lowe
povezane vijesti
Žvakanjem obične žvakaće gume može možemo ispustiti do 600 plastičnih mikročestica u usta odnosno organizam, pokazala je nova studija koju je provelo Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu (UCLA). Znanstveni rad predstavljen je nedavno na sastanku Američkog društva kemičara u San Diegu i baca novo svjetlo na svakodnevno ponašanje koje bi moglo doprinijeti nakupljanju mikroplastike u ljudskom tijelu. Istraživanje naime pokazuje da jedna žvakaća guma mase 1 grama može osloboditi u prosjeku 100 mikroskopskih plastičnih fragmenata, a u nekim slučajevima i više od 600 komadića. S obzirom na to da prosječna žvakaća guma teži oko 1,5 grama, broj se povećava, javlja portal Notizie.tiscali.it.
“Ne želim dizati uzbunu”, rekao je Sanjay Mohanty, istraživač koji je predvodio spomenuto istraživanje, “ali željeli smo istaknuti još jedan još uvijek nedovoljno istražen način na koji mikroplastika može ući u naša tijela.” Mohanty je također podsjetio da nema izravnih dokaza da je mikroplastika štetna za ljudsko zdravlje, ali je njezina prisutnost sada zabilježena posvuda, od dna oceana do zraka koji udišemo, do naše krvi, mozga i pluća.
Both natural and synthetic gums were found to release similar quantities of microplastic particles. https://t.co/tD3EDikUa3
— Newsweek (@Newsweek) March 25, 2025
Rezultati kemijske analize
Kako bi provela eksperiment, Lisa Lowe, doktorandica na UCLA-u, žvakala je sedam žvakaćih guma svake od deset testiranih marki. Istraživači su zatim kemijski analizirali njenu slinu. U prosjeku je svaka guma oslobodila oko 100 fragmenata mikroplastike, ali u nekim uzorcima sline ih je bilo više od 600.
Prema procjenama istraživačkog tima, oni koji konzumiraju oko 180 žvakaćih guma godišnje mogli bi progutati 30.000 fragmenata mikroplastike samo ovom uobičajenom gestom. Međutim, kako ističe Mohanty, ta je količina mnogo niža od količine u ostalim izvorima mikroplastike: na primjer, prethodna studija pronašla je 240.000 fragmenata u samo jednoj litri flaširane vode.
Gomme da masticare, l’allarme degli scienziati: «Rilasciano microplastiche nella saliva» https://t.co/0bnmJWpgtB
— Il Messaggero (@ilmessaggeroit) March 25, 2025
Polimeri dobiveni iz nafte
Većina žvakaćih guma koje se prodaju u supermarketima klasificirana je kao sintetička guma. Ovi proizvodi, prema istraživačima, koriste polimere na bazi nafte kako bi postigli elastičnu konzistenciju. Međutim, plastični materijali nisu navedeni na etiketama: općenito zna pisati da je riječ o sastojcima “na bazi gume”. “Nitko vam zapravo neće reći koji su to sastojci”, rekao je Mohanty.
Istraživači su analizirali pet marki sintetičkih žvakaćih guma i pet prirodnih žvakaćih guma, a prirodne su izrađene od biljnih polimera kao što je sok drveća. “Bilo je iznenađujuće otkriti da je mikroplastika prisutna u izobilju u obje vrste žvakaćih guma”, rekla je Lisa Lowe. Oslobađanje plastičnih fragmenata događa se uglavnom u prvih osam minuta žvakanja.
Chewing gum ‘releases thousands of toxic microplastics’ into your mouth https://t.co/NGfpWsenYF
— SunHealth (@TheSunHealth) March 25, 2025
Ekološki problem
David Jones, istraživač na Sveučilištu Portsmouth u Ujedinjenom Kraljevstvu, objasnio je da bi “proizvođače trebalo obvezati da istaknu na etiketama sve sastojke, a ne da samo koriste izraz ‘na bazi gume'”.
Jones je također napomenuo da neki od fragmenata otkrivenih u slini nisu obično prisutni u žvakaćim gumama, što sugerira da su “možda došli iz drugih izvora”. Međutim, nazvao je nalaze studije “nimalo iznenađujućim”, objašnjavajući da su mnogi “uznemireni otkrićem da su sastojci žvakaćih guma slični onima u automobilskim gumama, vrećicama i plastičnim bocama”.
Konačno, dr. Lisa Lowe je također istaknula ekološki aspekt problema: “Žvakaće gume doprinose onečišćenju okoliša plastikom, posebno kada ih pojedinci bacaju na pločnike.”