Hélène Piot na studijskom putovanju

Francuska novinarka priprema reportažu o kvarnerskim gastro destinacijama

Alenka Juričić Bukarica

Irena Peršić Živadinov / Foto VEDRAN KARUZA

Irena Peršić Živadinov / Foto VEDRAN KARUZA

U županijskoj TZ su naglasili kako će ovo studijsko putovanje rezultirati reportažom od 12 do 14 stranica, popraćenom fotografijama destinacija, restorana, vina i vinarija, jela i chefova



Turistička zajednica (TZ) Kvarnera bila je domaćin studijskog putovanja francuske novinarke Hélène Piot i specijaliziranog gastro magazina Régal, vodećeg francuskog tiskanog medija posvećenog eno-gastronomiji. Fokus studijskog putovanja bio je Kvarner kao Europska regija gastronomije 2026. i prikaz raznovrsne kvarnerske gastronomije i enologije.


Studijsko putovanje, u organizaciji TZ Kvarnera trajalo je pet dana, tijekom kojih je francuska novinarka posjetila cijenjene kvarnerske vlasnike restorana, kuhare i vinare kao i druge suradnike koji pomažu u očuvanju baštinske gastronomske kulture na Kvarneru. Obišla je tako Opatijsku rivijeru, Rijeku i okolicu, Crikveničko vinodolsku rivijeru i otok Krk. Sudionici putovanja upoznali su ambasadore Europske regije gastronomije i ključne osobe kvarnerske gastronomske scene. Kroz “kvarnersku vinsku turu”, imali su priliku kušati Vina Kvarnera, te uživati u autentičnim i autohtonim sortama regije.


Hélène Piot


U županijskoj TZ su naglasili kako će ovo studijsko putovanje rezultirati reportažom od 12 do 14 stranica, popraćenom fotografijama destinacija, restorana, vina i vinarija, jela i chefova, što je iznimno velik doprinos promociji Kvarnera kao Europske regije gastronomije. Magazin Régal, inače, ima tiražu od gotovo 200.000 primjeraka i broji milijun posjeta godišnje na svojoj web stranici. Ističući destinacije koje nude vrhunsku hranu i vino, ovaj magazin pomaže u popularizaciji turističkih destinacija, poput Kvarnera, te podržava lokalne restorane i vinogradare. Time doprinosi jačanju gastronomskog turizma i povećanju interesa za održive turističke prakse.


Časopis Regal




Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, istakla je kako je ovim putovanjem postignut važan korak prema privlačenju većeg broja francuskih gostiju.


– Iznimno smo ponosni što smo bili domaćini studijskog putovanja cijenjene novinarke Hélène Piot. Ova suradnja nas izuzetno veseli s obzirom na kvalitetu sadržaja ovog specijaliziranog francuskog časopisa i utjecaja koji ima na eno-gastronomskoj sceni kao i popularnost u zemljama francuskog govornog područja. Ova promocija je od velikog značaja za Kvarner kao autentičnu destinaciju koja se ponosi bogatom gastronomskom baštinom koju svakako želimo istaknuti i održati, kazala je Peršić Živadinov.