I zdrav i ukusan

Nekoliko slasnih recepata u kojima je glavni sastojak nar

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

BRZA SALATA S NAROM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 min


Sastojci za 2 osobe:


  • 1 nar
  • 200 g svježeg špinata ili mješavine zelene salate
  • 50 g feta sira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica balzamičnog octa
  • sol i papar po ukusu

Priprema: Oprati i osušiti špinat ili mješavinu zelene salate. Očistiti nar. U posudi pomiješati špinat, nar i izmrvljeni feta sir. Preliti salatu maslinovim uljem, balzamičnim octom, te posoliti i popapriti po ukusu. Lagano promiješati i poslužiti.



Foto: iStock

BULGUR S NAROM I PILETINOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 35 min


Sastojci za 2 osobe::


  • 200 g bulgura
  • 2 pileća filea (oko 300 g)
  • 1 nar
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 1 šalica sjeckane rajčice
  • sol, papar i paprika u prahu po ukusu
  • limunov sok

Priprema: U tavi zagrijati maslinovo ulje, pa popržiti bulgur oko 2-3 minuta. Dodati vodu (oko 2 šalice), sol i papar, pokriti i kuhati dok voda ne ispari, a bulgur omekša (oko 10-15 minuta).


Piletinu isjeckati na kocke, začiniti solju, paprom i paprikom u prahu. U tavi zagrijati malo maslinovog ulja i pržiti piletinu dok ne postane zlatna i sočna, te je staviti sa strane.


U istoj tavi popržiti crveni luk dok ne postane staklast, dodati rajčicu i kuhati još nekoliko minuta. Kad je bulgur gotov, pomiješati ga s prženom piletinom i povrćem. Dodati nar za osvježavajući i slatki ukus. Posluži uz malo limunovog soka za dodatnu svježinu.


Foto: iStock


Foto: iStock

TJESTENINA S NAROM, ORASIMA I FETOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 35 min


Sastojci za 2 osobe:


  • 200 g tjestenine (penne, fusilli ili špageti)
  • 1 nar (izvađena zrna)
  • 50 g feta sira (ili kozjeg sira)
  • 50 g oraha (grubo nasjeckanih)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sok pola limuna
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin ili rukola za dekoraciju

Priprema: Skuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Sačuvati malo vode od kuhanja. Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati sjeckani češnjak i kratko ga popržiti dok ne zamiriše.


Dodati orahe i tostirati ih minutu-dvije. Dodati ocijeđenu tjesteninu, malo sačuvane vode od kuhanja i limunov sok. Dobro promiješati. Maknuti s vatre, dodati zrna nara i izmrvljeni feta sir. Začiniti solju i paprom po ukusu i posipati svježim peršinom ili rukolom.



Foto: iStock

PJENA OD JOGURTA I NARA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 30 min pripreme i 30 min hlađenja


Sastojci za 2 osobe:


  • 200 g grčkog jogurta
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 1 nar (izvađena zrna)
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica nasjeckanih oraha ili badema (po želji)
  • listići mente za dekoraciju

Priprema: Istući vrhnje za šlag da postane čvrsto. U posebnoj posudi pomiješati grčki jogurt, med i vaniliju, pa lagano umiješati tučeno vrhnje da dobijete prozračnu smjesu.


U čaše ili zdjelice staviti sloj pjene, dodajte zrna nara, pa ponovite postupak. Na vrh pospite preostali nar i orahe. Ukrasite listićima mente i stavite u hladnjak na 30 minuta prije posluživanja.



Foto: iStock