
Jako je lijepo kad svijet potvrdi da su ne samo škampi i plemenita kvarnerska riba posebni, nego da to osjeti i za palentu kompiricu, jotu, repu i fažol ili fritaju od šparug
povezane vijesti
Okusi Kvarnera i njegove gastronomije u tiskano izdanju oduševii su i stručnu javnost berlinskog ITB-a: Turistička zajednica Kvarnera je za baštinsku gastro brošuru “Vodič po okusima od mora do gora” osvojila prvo mjesto u kategoriji najbolje međunarodne brošure na natjecanju „The Golden City Gate International Tourism Multimedia Award“ u Berlinu!
Ova nagrada dodjeljuje se za najbolje turističke promotivne materijale koji ističu posebnosti destinacija, kulturu i turističke proizvode na dojmljiv način.
Svečana dodjela nagrada održala se uz prisustvo medija i uzvanika iz cijelog svijeta tijekom najveće poslovne burze – sajma ITB u Berlinu.
Riječ je o jedinstvenoj brošuri koja je, osim inozemnim gostima zainteresiranim za gastronomiju i razumijevanje gastronomskog identiteta Kvarnera, zanimljiva i domaćem tržištu te dionicima u turizmu i ugostiteljstvu koji žele valorizirati tradicijsku gastronomiju i razvijati gastronomski identitet regije.
Objavljena na četiri jezika – hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom – te dostupna u digitalnom formatu. Brošura je pravo otkriće za sve ljubitelje hrane i kulture.
– Iznimno sam ponosna što je naša nova gastro brošura osvojila zlato u Berlinu. Ovo priznanje potvrda je naše izvrsnosti rada i promocije Kvarnera kao vrhunske eno- gastronomske destinacije.
Baštinskom gastro brošurom htjeli smo sačuvati ono najvrijednije što stoljećima baštini primorska, otočna i goranska kuhinja, objediniti recepte naših nona i tradicionalne namirnice koje se na našim prostorima oduvijek koriste.
Cilj je da naši restorani temelje svoju ponudu na radiciji i na taj način gostima ponudimo lokalne okuse i doživljaje triju kvarnerskih kuhinja.
Dobivena zlatna nagrada potvrđuje našu predanost stvaranju kvalitetnih sadržaja koji ne samo da privlače posjetitelje, već im omogućuju da dožive Kvarner u svojoj punini, istaknua je direktorica TZ Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov.
Kroz brošuru, Kvarner oduševljava svojom raznolikošću – od mediteranske do kontinentalne i gorske kuhinje. Utjecaji talijanske, austrijske, mađarske, pa čak i francuske i orijentalne kuhinje čine ovo područje pravim gastronomskim rajem.
Ovdje su predstavljeni specijaliteti iz osam kvarnerskih subregija, a brošura je pravi katalog okusa što uključuje i vinsku ponudu Kvarnera s čak 36 autohtonih sorti grožđa.
S posebnim naglaskom na održivost, brošura povezuje ljude, hranu, životinje i prirodu, slaveći baštinu i običaje koji čine Kvarner jedinstvenim. Izrađena kroz opsežno istraživanje, brošura je ključni materijal za promociju regije u sklopu projekta Europska regija gastronomije 2026.
Kvarner je sada jedina hrvatska regija koja je osvojila prestižnu titulu Europske regije gastronomije, a brošura “Vodič po okusima od mora do gora” nastavit će putovati svijetom, promovirajući Kvarner kao cjelogodišnju destinaciju koja slavi autentičnu hranu, lokalna vina i održivi turizam.
Iako smo to mi znali oduvijek, jako je lijepo kad svijet potvrdi da su ne samo škampi i plemenita kvarnerska riba posebni, nego da to osjeti i za palentu kompiricu, jotu, repu i fažol ili fritaju od šparug.