
Recepti su prilagođeni svačijem nepcu!
povezane vijesti
SMOTULJCI S NARANČOM
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 20 min priprema, 10 min prženje + 2 sata dizanje
SASTOJCI ZA 22 KOMADA:
- 300 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 25 g maslaca
- 125 g mlijeka
- 10 g svježeg kvasca (1/2 vrećice suhog)
- 30 g šećera
ulje za prženje
ZA PUNJENJE:
- 100 g šećera
- korica dvije naranče
PRIPREMA: U toplo mlijeko otopiti kvasac i pustiti da se aktivira. U drugoj posudi pomiješati brašno, omekšani maslac, šećer i jaje. Zatim postupno dodavati mlijeko s kvascem i miješati da se sastojci povežu.
Kada potrošite sve mlijeko, nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se diže oko dva sata dok ne utrostruči volumen.
Dok se tijesto diže, šećer aromatizirati s narančinom koricom. Kada se tijesto diglo, razvaljati na lagano pobrašnjenom stolu u pravokutnik dimenzija 50 x 35 cm.
Po tijestu rasporediti aromatizirani šećer, zarolati s kraće strane, stisnuti i rezati na ploške debljine 1 cm. Roladice pustiti da se dižu još 20-ak minuta. Pržite ih u vrućem ulju, slagati na papir za pečenje i poslužiti još tople. Umjesto naranče za ovaj recept može se koristiti i limunova korica.
Foto: iStock
KRAFNE
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 60 min pripreme, 20 min prženje + vrijeme za dizanje
SASTOJCI ZA 25 KOMADA:
- 350 g brašna manitoba
- 150 g glatkog brašna
- 250 g mlijeka sobne temperature
- 120 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera
- 15 g svježeg kvasca (1 vrećica suhog)
- korica jednog limuna
- vrećica vanilin šećera
- 10 g meda
- 5 g soli
- 4 žutanjka
- 1 cijelo jaje
- 200 g marmelade od marelice (ili neke druge prema izboru)
- 1 l ulja za prženje
- šećer za posipanje
PRIPREMA: U pola šalice od ukupne količine mlijeka otopiti kvasac i 10 g meda. U ostatak mlijeka umiješati šećer, vanilin šećer, sol, žutanjke i jaje.
U posudu samostojećeg miksera ili u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijati brašno i pomalo dodati smjesu nadošli kvasac. Kada sve posve upije, polako dolijevati smjesu mlijeka i jaja. Kada smjesa postane homogena, postupno dodati komadiće omekšalog maslaca.
Mijesiti dok smjesa ne postane glatka i elastična. Prebaciti na stol i oblikovati kuglu koju ćete pokrivenu pustiti da se diže oko dva sata. Po isteku vremena smjesu prebaciti na stol, ostaviti da stoji 10 minuta, razvaljati pravokutnik i preklopiti dva kraja prema sredini. Pustiti da se odmori 5 minuta i postupak ponoviti još dvaput. Posljednji put razvaljati, čašom rezati krugove i pustiti da se krafne dižu još sat vremena.
Pržiti po dvije u vrućem ulju, i to tako da prvo u ulje stavite gornju stranu. Pržiti minutu, dvije sa svake strane. Tople krafne puniti marmeladom i posuti šećerom te poslužiti tople.
Foto: iStock
KROŠTULE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 60 min pripreme, 20 min prženje
SASTOJCI ZA 40 KOMADA:
- 500 g brašna
- 70 g šećera
- 50 g maslaca sobne temperature
- 0,3 dcl rakije
- 3 jaja
- 1 žutanjak
- 6 g praška za pecivo
- korica limuna ili naranče
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer za posipanje
PRIPREMA: Prosijati brašno s praškom za pecivo, umiješati šećer, vanilin šećer, koricu limuna ili naranče, dodati razmućena jaja i žutanjak te rakiju.
Kada se sastojci prožmu, umijesiti omekšali maslac. Mijesite 15-ak minuta dok tijesto ne postane posve glatko. Tijesto oblikovati u kuglu, omotati prianjajućom folijom te staviti u hladnjak na pola sata.
Ohlađeno tijesto razvaljati i rezati na pravokutnike. Svaki zarezati po sredini i oblikovati kroštulu. Pržiti u vrućem ulju do zlatne boje. Ocijediti na papirnatom ručniku i mlake posuti šećerom u prahu.
Foto: iStock
»FRITULE« IZ PEĆNICE
TEŽINA: jednostavna
VRIJEME: priprema 15 min, pečenje 25 min
SASTOJCI ZA 40 KOMADA:
- 4 jaja
- 500 g brašna
- 150 g šećera
- 220 g mlijeka
- 0,3 dcl likera od anisa
- korica jednog limuna
- 16 g praška za pecivo
- šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA: Za ovaj desert potreban vam je silikonski kalup s polusferama, ili kalupi za male muffine. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom te u njih dodati naribanu koricu jednog limuna.
Zatim umiješati liker od anisa i mlijeko sobne temperature. U smjesu postupno umiješati prosijano brašno i prašak za pecivo. Pomoću dvije žlice vadite smjesu i punite kalupe.
Svaku turu peći 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pustiti da se malo ohlade, izvaditi ih iz kalupa te posuti šećerom u prahu. Ovu smjesu možete pržiti i u vrućem ulju.
Foto: iStock