Prigodni zalogaji

Danas uživajte u karnevalskim slasticama uz recepte za krafne, smotuljke, kroštule i fritule

Ana Braškić

Recepti su prilagođeni svačijem nepcu!

SMOTULJCI S NARANČOM


TEŽINA: srednje


VRIJEME: 20 min priprema, 10 min prženje + 2 sata dizanje


SASTOJCI ZA 22 KOMADA:


  • 300 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 25 g maslaca
  • 125 g mlijeka
  • 10 g svježeg kvasca (1/2 vrećice suhog)
  • 30 g šećera

ulje za prženje


ZA PUNJENJE:


  • 100 g šećera
  • korica dvije naranče

PRIPREMA: U toplo mlijeko otopiti kvasac i pustiti da se aktivira. U drugoj posudi pomiješati brašno, omekšani maslac, šećer i jaje. Zatim postupno dodavati mlijeko s kvascem i miješati da se sastojci povežu.


Kada potrošite sve mlijeko, nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se diže oko dva sata dok ne utrostruči volumen.


Dok se tijesto diže, šećer aromatizirati s narančinom koricom. Kada se tijesto diglo, razvaljati na lagano pobrašnjenom stolu u pravokutnik dimenzija 50 x 35 cm.


Po tijestu rasporediti aromatizirani šećer, zarolati s kraće strane, stisnuti i rezati na ploške debljine 1 cm. Roladice pustiti da se dižu još 20-ak minuta. Pržite ih u vrućem ulju, slagati na papir za pečenje i poslužiti još tople. Umjesto naranče za ovaj recept može se koristiti i limunova korica.



Foto: iStock

KRAFNE


TEŽINA: srednje


VRIJEME: 60 min pripreme, 20 min prženje + vrijeme za dizanje


SASTOJCI ZA 25 KOMADA:


  • 350 g brašna manitoba
  • 150 g glatkog brašna
  • 250 g mlijeka sobne temperature
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 50 g šećera
  • 15 g svježeg kvasca (1 vrećica suhog)
  • korica jednog limuna
  • vrećica vanilin šećera
  • 10 g meda
  • 5 g soli
  • 4 žutanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 200 g marmelade od marelice (ili neke druge prema izboru)
  • 1 l ulja za prženje
  • šećer za posipanje

PRIPREMA: U pola šalice od ukupne količine mlijeka otopiti kvasac i 10 g meda. U ostatak mlijeka umiješati šećer, vanilin šećer, sol, žutanjke i jaje.


U posudu samostojećeg miksera ili u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijati brašno i pomalo dodati smjesu nadošli kvasac. Kada sve posve upije, polako dolijevati smjesu mlijeka i jaja. Kada smjesa postane homogena, postupno dodati komadiće omekšalog maslaca.


Mijesiti dok smjesa ne postane glatka i elastična. Prebaciti na stol i oblikovati kuglu koju ćete pokrivenu pustiti da se diže oko dva sata. Po isteku vremena smjesu prebaciti na stol, ostaviti da stoji 10 minuta, razvaljati pravokutnik i preklopiti dva kraja prema sredini. Pustiti da se odmori 5 minuta i postupak ponoviti još dvaput. Posljednji put razvaljati, čašom rezati krugove i pustiti da se krafne dižu još sat vremena.


Pržiti po dvije u vrućem ulju, i to tako da prvo u ulje stavite gornju stranu. Pržiti minutu, dvije sa svake strane. Tople krafne puniti marmeladom i posuti šećerom te poslužiti tople.



Foto: iStock

KROŠTULE


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 60 min pripreme, 20 min prženje


SASTOJCI ZA 40 KOMADA:


  • 500 g brašna
  • 70 g šećera
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 0,3 dcl rakije
  • 3 jaja
  • 1 žutanjak
  • 6 g praška za pecivo
  • korica limuna ili naranče
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • šećer za posipanje

PRIPREMA: Prosijati brašno s praškom za pecivo, umiješati šećer, vanilin šećer, koricu limuna ili naranče, dodati razmućena jaja i žutanjak te rakiju.


Kada se sastojci prožmu, umijesiti omekšali maslac. Mijesite 15-ak minuta dok tijesto ne postane posve glatko. Tijesto oblikovati u kuglu, omotati prianjajućom folijom te staviti u hladnjak na pola sata.


Ohlađeno tijesto razvaljati i rezati na pravokutnike. Svaki zarezati po sredini i oblikovati kroštulu. Pržiti u vrućem ulju do zlatne boje. Ocijediti na papirnatom ručniku i mlake posuti šećerom u prahu.



Foto: iStock

»FRITULE« IZ PEĆNICE


TEŽINA: jednostavna


VRIJEME: priprema 15 min, pečenje 25 min


SASTOJCI ZA 40 KOMADA:


  • 4 jaja
  • 500 g brašna
  • 150 g šećera
  • 220 g mlijeka
  • 0,3 dcl likera od anisa
  • korica jednog limuna
  • 16 g praška za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA: Za ovaj desert potreban vam je silikonski kalup s polusferama, ili kalupi za male muffine. Pjenasto umutiti jaja sa šećerom te u njih dodati naribanu koricu jednog limuna.


Zatim umiješati liker od anisa i mlijeko sobne temperature. U smjesu postupno umiješati prosijano brašno i prašak za pecivo. Pomoću dvije žlice vadite smjesu i punite kalupe.


Svaku turu peći 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pustiti da se malo ohlade, izvaditi ih iz kalupa te posuti šećerom u prahu. Ovu smjesu možete pržiti i u vrućem ulju.



Foto: iStock