
Ako ne znate čime biste iznenadili nepce pođite za oseke do mora i potražite vlasulje. Iznenađujuće su ukusne.
povezane vijesti
- Imate ‘izlizan’ ili previše pobrušen vršni segment koji se okreće i ispada tijekom ribolova? Evo kako ga možete ‘podebljati’
- Egerski obrat – lovio lignje pa ulovio lososa
- Kako skladištite i transportirate sitni pribor i predveze? Evo nekoliko praktičnih prijedloga koji mogu olakšati rukovanje s takvim priborom
Iz Pakoštana nam se javio Vjekoslav Bakija, koji kao i većina ribara voli kužinavati, posebno kada su u pitanju recepti iz davnih gotovo zaboravljenih vremena.
Ovoga puna nam Vjekoslav donosi recept za pohane vlasulje ili kako to Pakoštanci vole reći, lasatke.
Evo ga u cijelosti:
– Ovaj van je recept vrlo jednostavan.
Da bi spremili pohane lasatke prvo ih valja naći za što van tribaju nož i rukavice.
U pojasu plime i oseke, kad ostanu na suvom je puno lakše nego kad su u moru.
Pažljivo se nožem odvoji od podloge pazeći da krakovima ne dodirne golu kožu.
Rukavice nakon upotrebe obavezno bacite.
A kad ih donesete u kužinu onda se pomiša jaje i glatko brašno, lasatka se ubaci u tisto i poha u pršuli u dubokon ulju.
Posoli se, a po želji se more i popapriti i posuti sa sickanin petrusimenon.
Vrijeme potrebno za prženje, odnosno pohanje je klasično, kao da se poha bilo što drugo volumenom i debljinom sličnih dimenzija.
Važno je da se lasatka kod pohanja razastre što je moguće bolje jer se otrov neutralizira visokom temperaturom prženja.
Okus je fantastičan, toliko super da je iznad očekivanja.
Ima svojstveni okus, nema usporedbu s ničim poznatim – ispričao nam je Vjekoslav Bakija.
Važno je naglasiti da ukoliko se ne isprži do kraja, tada konzumacija može biti opasna zbog zaostalih neaktiviranih žarnica kojima je vlasulja naoružana.
Naime, vlasulja je žarnjak koji se kao sesilni organizam u lovu služi svojim otrovom kako bi paralizirala žrtve, najčešće sitne beskralješnjake ili riblju mlađ.