Omiljeni zalogaj

Donosimo recepte za četiri slasna namaza

Life

Foto: KLENOVA

Foto: KLENOVA

I najobičniju fetu kruha pretvorit će u paletu neodoljivih okusa

PIKANTNI NAMAZ OD KESTENA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 30 min


Sastojci:


  • 1/3 šalice nasjeckanog luka
  • 2 češnja najseckanog češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat sušenog timijana
  • 1 šalica kuhanog i oguljenog kestena
  • 3 žlice vode
  • 1 žlica peršina (sušeni ili svježi)
  • prstohvat soli
  • prstohvat sušenog čilija

Priprema: Na tavi na maslinovom ulju popržite luk, timijan, čili i češnjak. Pirjate 4, 5 minuta, pa dodajte 2 žlice vode samo da sastojci ne zagore.


Dodajte kuhane kestene i kuhajte još koju minutu. U multipraktik ubacite sastojke iz tave, dodajte još žlicu vode, sol i miksajte dok ne dobijete kremasti namaz. Na kraju dodajte peršin, a maslac od kestena držite u staklenci.


ZDRAVI NAMAZ OD PATLIDŽANA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 45 min


Sastojci:


  • 3 patlidžana
  • 130 g tahinija (paste od mljevenih sezamovih sjemenki)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat krupne soli
  • prstohvat čilija
  • prstohvat kima
  • stručak svježeg, nasjeckanog peršina

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°, s vilicom izbodite rupice po patlidžanima i stavite ih peći na 30 minuta. Kada omekšaju, izvadite mekano meso i to meso ubacite u sjeckalicu sa svim ostalim sastojcima. Izmiksajte dok ne dobijete finu mazivu smjesu.


NAMAZ OD BATATA I PAPRIKE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 45 min


Sastojci:


  • 450 g batata
  • 5 crvenih paprika
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • malo čilija u prahu
  • sol i papar po ukusu
  • prstohvat bosiljka

Priprema: Batate ogulite, narežite na kockice i kuhajte 20 minuta pa ih ocijedite. U pećnici ili na roštilju ispecite paprike, ogulite ih i dodajte batatu.


Na ulju popržite češnjak i dodajte ga batatu i paprikama zajedno s čilijem, bosiljkom te soli i paprom, pa sve izmiksajte ili u blenderu ili štapnim mikserom.


KLASIČNI HUMUS


Težina: jednostavno


Vrijeme: 20 min


Sastojci:


2 limenke slanutka


2 žlice maslinovog ulja


2 žlice sezama


2 češnja češnjaka


2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)


Priprema: Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne da posmeđi, već samo da se zagrije. Češnjak narežite na sitno. Jedan slanutak procijedite, a u drugome ostavite tekućinu iz limenke. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: slanutak, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Na kraju sve pospite s malo čilija. Prije serviranja držite u hladnjaku.