
Dok se u jesen ribe uvijek pohlepno bacaju gotovo za svakom jestivom ješkom, u zimskom se periodu ponašaju vrlo izbirljivo. Tako veliki crv zimi ponovo postaje ješka broj jedan kojem ozbiljno konkurira jedino škrdobul…
povezane vijesti
Početak zime u obalnom ribolovu za većinu ribolovaca znači zapravo završetak sezone. Malobrojni udičari, osim varaličara i ljubitelja fermi namijenjenih brancinima, u to doba godine izlaze na more.
Kako temperature padaju, riba se postepeno povlači u slojeve mora gdje su dnevno-noćne temperaturne oscilacije manje izražene.
Osim toga, zbog pomaka kuta upada sunčevih zraka koji je u ljetnom periodu bio gotovo okomit, kroz morsku površinu prolazi znatno manje svjetla.
Takva reducirana osvijetljenost za posljedicu ima i smanjenu količinu fitoplanktona kao i općenito ostale flore, pogotovo u zoni plime i oseke.
Zbog svega toga more dobija karakterističnu prozirnost u kojoj uživaju jedino podvodni fotografi, dok ribolovci u pravilu muku muče.
Velika prozirnost i dobra vidljivost nikako ne trpe greške i propuste, pogotovo kada su u pitanju predvezi.
Kako zima odmiče ribe sve neodlučnije primaju ponuđene ješke.
Dok se u jesen uvijek pohlepno bacaju gotovo za svakom jestivom ješkom, u zimskom će se periodu ponašati vrlo izbirljivo.
Tako veliki crv u tom periodu ponovo postaje ješka broj jedan kojem ozbiljno konkurira jedino škrdobul.
Naravno, uvijek je aktualna i jednako ukusna, a i najjeftinija, svježa srdela i dagnja koju valja ješkati cijelu.
Izuzetak su podlanice koje se radi mrijesta okupljaju u veća jata i prilaze obali.
Na pojedinim mikrolokacijama, unatoč hladnom i prozirnom moru, pokazuju izuzetno veliku hranidbenu aktivnost, tako da je lov noću klasičnim fermama s kliznim sistemima itekako isplativ.
Srećom, proljeće više nije tako daleko tako da će riblja aktivnost biti sve jača, no to je svakako zasebna tema koju ćemo uskoro podrobnije obraditi.