OBALNI ZIMSKI RIBOLOV

Ako izbjegavate zimski ribolov zbog hladnoće i neaktivnosti riba, ne grizite. To isto radi većina ostalih ribolovaca

Boris Bulić

Dok se u jesen ribe uvijek pohlepno bacaju gotovo za svakom jestivom ješkom, u zimskom se periodu ponašaju vrlo izbirljivo. Tako veliki crv zimi ponovo postaje ješka broj jedan kojem ozbiljno konkurira jedino škrdobul…



Početak zime u obalnom ribolovu za većinu ribolovaca znači zapravo završetak sezone. Malobrojni udičari, osim varaličara i ljubitelja fermi namijenjenih brancinima, u to doba godine izlaze na more.


Kako temperature padaju, riba se postepeno povlači u slojeve mora gdje su dnevno-noćne temperaturne oscilacije manje izražene.


Osim toga, zbog pomaka kuta upada sunčevih zraka koji je u ljetnom periodu bio gotovo okomit, kroz morsku površinu prolazi znatno manje svjetla.




Takva reducirana osvijetljenost za posljedicu ima i smanjenu količinu fitoplanktona kao i općenito ostale flore, pogotovo u zoni plime i oseke.



Zbog svega toga more dobija karakterističnu prozirnost u kojoj uživaju jedino podvodni fotografi, dok ribolovci u pravilu muku muče.


Velika prozirnost i dobra vidljivost nikako ne trpe greške i propuste, pogotovo kada su u pitanju predvezi.


Kako zima odmiče ribe sve neodlučnije primaju ponuđene ješke.


Dok se u jesen uvijek pohlepno bacaju gotovo za svakom jestivom ješkom, u zimskom će se periodu ponašati vrlo izbirljivo.


Tako veliki crv u tom periodu ponovo postaje ješka broj jedan kojem ozbiljno konkurira jedino škrdobul.


Naravno, uvijek je aktualna i jednako ukusna, a i najjeftinija, svježa srdela i dagnja koju valja ješkati cijelu.



Izuzetak su podlanice koje se radi mrijesta okupljaju u veća jata i prilaze obali.


Na pojedinim mikrolokacijama, unatoč hladnom i prozirnom moru, pokazuju izuzetno veliku hranidbenu aktivnost, tako da je lov noću klasičnim fermama s kliznim sistemima itekako isplativ.


Srećom, proljeće više nije tako daleko tako da će riblja aktivnost biti sve jača, no to je svakako zasebna tema koju ćemo uskoro podrobnije obraditi.