![SNIMIO SERGEJ DRECHSLER](https://www.novilist.hr/wp-content/uploads/2025/02/10476697-717x478.jpg)
SNIMIO SERGEJ DRECHSLER
Među najpoznatijim medovima su zaštićeni goranski medun ili mediljkovac kao i med od kadulje, a koji je u postupku zaštite izvornosti od strane EU
povezane vijesti
Povodom Valentinova danas je u Kašetici primorsko-goranskoj započela manifestacija Medni poljubac u organizaciji Udruge za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike Biopčela i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.
Riječ je, naime, o manifestaciji na kojoj građani mogu iz prve ruke saznati što je kvalitetan meda te degustirati neke od ponajboljih medova s područja PGŽ-a, ali i šire.
Organizatori su ove godine predstavili 66 ponajboljih medova s natjecanja Zlatno ulište 2024 i Salvia Aurea 2024., uz stručna tumačenja senzorskih analitičara, a svi zainteresirani najkvalitetnije medove s ovih natjecanja moći će kušati i do kraja idućeg tjedna.
Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, zahvalio je udruzi Biopčela na suradnji, dodajući kako pčelarstvo u PGŽ ima dugu tradiciju i temelji se na izvrsnoj bioraznolikosti. Među najpoznatijim medovima su zaštićeni goranski medun ili mediljkovac kao i med od kadulje, a koji je u postupku zaštite izvornosti od strane EU.
– Ova je manifestacija prepoznata na što upućuje i činjenica da već duži niz godina građani mogu kušati ove medove, kazao je Šoštarić.
Jedan od najcjenjenijih županijskih pčelara Branko Vidmar je, pak, govoreći o tome kako nabaviti kvalitetan med te slikovito pojasnio…
– Kako imate svog frizera, mesara ili zubara, tako imajte i svoj provjerenog pčelara od kojeg ćete nabavljati med. A ovdje na Mednom poljupcu građani mogu degustirati doista kvalitetne medove kako bi ih mogli razlikovati od patvorina i lažnih medova, a kojima je, nažalost, tržište preplavljeno, ukazao je Vidmar dodajući kako u PGŽ trenutno ima oko 550 pčelara, međutim, kako bi ih obzirom na potražnju, moglo biti još toliko.
Velike probleme pčelarima iz godinu u godinu donose klimatske promjene koje utječu na cvjetanje biljaka, a samim time i proizvodnju meda.
Prof. dr. Dražen Lušić, predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, je, pak, pojasnio kako se kvaliteta meda ocjenjuje na više razina, od laboratorijske analize i analize parametara koji se moraju zadovoljiti da bi se med mogao ponuditi na tržištu, preko analize podrijetla te senzorskom analizom s nizom parametara koji se ocjenjuju.
—