Petnaesto izdanje

Guštali smo u morskom prascu, ljigavim kracima, kalandraki i drugim delicijama na omišaljskom Bljak festu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Zbog brojnosti ekipa prijavljenih za kuhanje bljak-specijaliteta i organizatori i domaćini Bljak festa našli su se "na čudu"



Subotnje poslijepodne i ove je godine u Omišalj privuklo brojne posjetitelje koji su u čarima tog slikovitog otočnog mjesta guštali privučeni još jednim Bljak Festom. U petnaestom izdanju već tradicionalnog druženja omišaljskih karnevalista i svih koji vole maškare i u ovom su navratu uživali ljubitelji dobrog, a još više i “pomaknutog” ića i pića po kojemu je Bljak fest već nadaleko poznat.


Juha od kamika, morski prasac, tripice i bijeli bubrezi, ljigavi kraci i rogi na bljak, crna banana, jetra na žlicu ali i kalandraka ili pak repa z fažolom samo su neke od za prste polizat gastro-kreacija koje su ovog puta ondje bile ponuđene, uz neke od onih već provjerenih specijaliteta u “obličju” poderanih gaća i slatke broskve.


Foto galerija: Bljak fest u Omišlju Foto: Mladen Trinajstić


Bila su tu i brojna druga slatka i slana jela spravljena od svih onih u konvencionalnoj gastronomiji rjeđe korištenih “sirovina” koja su se na i ovog puta dupkom ispunjenoj omišaljskoj Placi konzumirala i “trošila” u velikim količinama.


Skuhano kako valja




A da je od ljubitelja inventivne pučke kuhinje sve bilo skuhano kako valja vidjelo se iz dugih redova strpljivih ali i dobro raspoloženih čekača, željnih kušanja novih gastro kreacija ondje prisutnih maškaranih kulinarskih znalaca, kako onih iz redova dokazanih profesionalca tako i onih “teških” amatera čiji su specijaliteti, čuli smo od mnogih koji su ih danas ondje kušali, uistinu bili za prste polizat.



Na ovogodišnjem Bljak festu besplatno se posjetiteljima podijelilo više od pet tisuća besplatnih porcija specifičnih jela, a koje su za ovu prigodu pripremale naše u Omišlju okupljene, nikad brojnije i veselije ekipe pod maskama, predstavila nam je Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističke zajednice Općine Omišalj.


Ove je godine, naime, na Bljak festu svoje kulinarsko umijeće predstavilo čak 13 ekipa. Naša nam je sugovornica priznala da su zbog brojnosti ekipa koje su se ove godine prijavile za sudjelovanje u toj popularnoj i uvijek iznova odlično posjećenoj karnevalskoj manifestaciji organizatori i domaćini Bljak festa bili “na čudu”, obzirom da je toliki broj štandova odnosno kulinarskih punktova bili zahtjevno smjestiti u gabarite središnjeg omišaljskog trga.


Bljak-specijaliteti


Posjetitelji omišaljskog povijesnog središta danas su tako mogli besplatno kušati i uživati u bljak-specijalitetima koje su za ovu feštu karnevalske gastronomije osmislili i priredili članice i članovi dviju domaćih karnevalskih udruga – Babani i Omišjanski babani, a uz njih i predstavnici Udruge Obitelj za mlade, Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnice Omišalj, Restorana Rivica, Lovačkog društva Šljuka, Karnevalske udruge Kataroška, Hotela Njivice, Zdravko Andri iz Restorana “Kod bake”, ŠRD-a Zubatac, Udruge Puntarske užance, Etnografskog društva Tržec iz Slovenije te UHDDR-a grada Zaprešića.



Njihovim se nastojanjima ovog puta priključila i trgovačka kompanije Lidl koja je, povodom nedavnog otvorenja njihova novog trgovačkog centra lociranog upravo u Omišlju, posjetitelje Bljak festa odlučila razveseliti besplatnim krafnama.


Spomenimo i da su, za dobro raspoloženje posjetitelja ovogodišnjeg, 15. po redu Bljak festa u glazbenom dijelu programa brinuli muzičari iz grupe Venus, a veseloj je atmosferi pridonosio i voditelj programa, krčki radijski novinar Neno Gržetić.


Prepoznatljiv brend


– Da je ova manifestacija izrasla u prepoznatljiv “brend” omišaljskog karnevala i u svom ovogodišnjem izdanju dokazala je njena odlična posjećenost, ustvrdila je Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističke zajednice Općine Omišalj, institucije koja je s udrugama lokalnih karnevalista ujedno i glavni organizator Bljak festa.


Popularnost te u najmanju ruku neobične i zabavne manifestacije potvrđuje i činjenica da ove godine bilježimo prisutnost rekordnog broja kuharskih ekipa, zaključila je naša sugovornica.



Bljak fest nije samo prilika za rasprave o ukusu, već i za uživanje u šarmu Omišlja, gradskog dragulja koji je vrijedan posjeta tijekom cijele godine, a posebno zimi, kada maškare, odnosno “babani”, ožive njegove ulice i trgove. Tako je bilo i ove subote kad je ulicama Omišlja odzvanjala glazba i širili se mirisi gastro specijaliteta koji su bili sve, samo ne bljak, završila je Orlić Čutul.